Cele mai mari temeri ale românilor

Frica de a pierde pe cineva drag se află pe primul loc în topul celor mai importante temeri ale românilor. Este urmată, la egalitate, de teama de boală şi cea de a nu avea suficienţi bani pentru achitarea cheltuielilor curente, potrivit unui studiu al Isra Center.
Economica.net - lun, 24 oct. 2011, 14:15

Românii consideră ca cele mai mari motive de temere sunt legate de starea de bine a lor sau a unui membru al familiei. Acesta este primul lucru la care s-au gândit 21 la sută dintre românii din mediul urban intervievaţi. Femeile şi persoanele peste 50 de ani sunt şi mai preocupaţi de acest aspect.

Pe locul doi al fricilor româneşti se află situaţia profesională, iar pentru 12 la sută dintre români îngrijorările legate de situaţia profesională sunt chiar numărul 1.

Pe locul al treilea, românii au indicat teama provocată de lipsa banilor. Mai mult decât atât, există 10 procente dintre români care s-au gândit în primul rând la lipsa banilor când au fost întrebaţi despre principalele lor temeri.

Temerile din sfera sănătăţii şi a stării de bine sunt traduse în special prin anxietatea provocată de gândul pierderii unei persoane dragi exprimată de 37 la sută dintre români sau prin frica de probleme personale grave de sănătate, pentru 31 la sută dintre intervievaţi.

Patru din zece români spun că, în ceea ce priveşte situaţia lor financiară, cel mai teamă le este de situaţia de a ajunge în imposibilitatea de a-şi plăti cheltuielile lunare, iar unul din patru consideră că pierderea locului de muncă este cea mai mare temere profesională.

Dintre dezastrele naturale românii se tem cel mai mult de cutemure, aproape jumătate dintre ei menţionându-le că sursă de nelinişte. În Bucureşti şi în Moldova teama de cutremure este mai ridicată decât în alte zone.

Gândindu-se la viaţa personală, românilor le este cel mai teamă să nu rămână singuri, astfel unul din trei români se teme de acest lucru. Tot la acest capitol se află şi temerile legate de neajunsurile bătrâneţii care sunt prezente în rândul a 20 la sută dintre români.

Principalele motive de satisfacţie ale românilor sunt cele legate de familie, mai mult de jumătate dintre ei, 54 la sută, declara în mod spontan că familia fericită este principala lor sursă de mulţumire.

Doar patru procente dintre români menţionează în mod spontan că situaţia financiară este un motiv de satisfacţie pentru ei.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.100 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană, oraşe peste 50.000 de locuitori, cu vârsta între 20 şi 60 de ani. Marja de eroare este de 2,9 la sută la un nivel de probabilitate de 95 la sută. Datele au fost culese prin metoda interviului faţă în faţă.

Te-ar mai putea interesa și
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Programul de guvernare: Prima autostradă care va traversa Munții Carpați va fi finalizată până la sfârșitul lui 2028
Finalizarea primei autostrăzi montane, care va traversa Munţii Carpaţi, inclusiv primele tuneluri montane la profil de autostradă, până la sfârşitului anului 2028, se numără printre......
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife ...
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...