Măriri salariale câştigate în instanţă de minerii hunedoreni, anulate de Curtea de Apel Alba Iulia

O serie de majorări salariale obţinute în instanţă de sindicatul "Muntele" din Lupeni pentru toţi angajaţii Companiei Naţionale a Huilei au fost anulate, joi, de Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis recursurile Ministerului Economiei şi CNH în acest dosar, decizia fiind irevocabilă.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 19:33
Măriri salariale câştigate în instanţă de minerii hunedoreni, anulate de Curtea de Apel Alba Iulia

Anul trecut, în luna martie, minerii de la CNH au declanşat un protest în urma căruia au obţinut tichete cadou pentru a compensa anumite diferenţe salariale aferente lunii februarie 2012, iar sindicatul „Muntele” a acţionat în instanţă Compania Naţională a Huilei pentru nerespectarea actului adiţional încheiat la contractul colectiv de muncă la începutul lunii februarie 2012, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Hunedoara a dat câştig de cauză sindicatului, dar decizia a fost atacată cu recurs, asupra căruia s-a pronunţat Curtea de Apel Alba Iulia.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a admis, joi, recursurile formulate de CNH şi Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri în litigiul de muncă cu sindicatul „Muntele” Lupeni privind mărirea salariilor angajaţilor companiei.

Muntean a spus că instanţa a decis modificarea sentinţei atacate cu recurs pronunţată în acest dosar de Tribunalul Hunedoara şi a respins acţiunea sindicatului, hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia fiind irevocabilă.

Potrivit sursei citate, în acest dosar, sindicatul „Muntele” a solicitat obligarea CNH să respecte actul adiţional din 2 februarie 2012 la contractul colectiv de muncă în sensul punerii în plată a majorării salariale de 10 la sută tuturor salariaţilor companiei, conform grilei de salarizare anexă la contract încă de la data semnării actului adiţional, sub sancţiunea de daune de 50 de lei pe zi de întârziere, până la executarea efectivă a obligaţiei şi a recuperării diferenţelor salariale aferente lunii februarie şi în continuare pe durata de valabilitate a contractului colectiv de muncă 2012, precum şi plata diferenţelor salariale pe luna februarie şi martie şi în continuare eşalonat pe toată durata valabilităţii contractului, sume actualizate cu indicii de inflaţie până la data plăţii efective.

În acest dosar, Tribunalul Hunedoara a admis în parte acţiunea formulată de sindicat şi a obligat CNH să respecte contractul colectiv de muncă pe anul 2012 astfel cum a fost modificat prin acel act adiţional, prin acordarea către angajaţi a diferenţelor dintre salariile acordate şi cele cuvenite potrivit actului adiţional menţionat, aferente lunilor februarie, martie, aprilie şi mai 2012, cu luarea în calcul şi a compensărilor prin tichete cadou.

Tribunalul Hunedoara a respins în rest cererea reclamantului şi a admis cererea de chemare în garanţie a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Dosarul a ajuns ulterior în recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, după ce decizia a fost atacată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi CNH.

Minerii de la cele şapte exploatări din Valea Jiului au declanşat protestele în martie anul trecut, câteva mii de angajaţi ai CNH protestând în curtea Companiei şi mărşăluind pe străzile din Petroşani. Minerii au cerut reactualizarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, de la 600 la 700 de lei, şi creşterea preţului cărbunelui livrat producătorilor de energie, precum şi respectarea unui act adiţional încheiat la CCM în mandatul fostului ministru Ion Ariton.

Ei au încetat protestul după câteva zile, după ce liderii de sindicat au căzut de acord cu administraţia CNH şi Ministerul Economiei că vor primi pentru luna februarie 2012 tichete cadou de 300 de lei. Această sumă compensa diferenţa de 100 de lei la sporul de periculozitate, dar şi drepturile salariale ce nu au fost acordate din cauza neaplicării actului adiţional din 2 februarie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...