Ce şi-a asumat să facă ministrul Sănătăţii pentru sistemul sanitar
Punctual, ministrul Eugen Nicolăescu a spus ieri că vrea să facă clădiri noi pentru unităţile medicale, cabinete în mediul rural, mai vrea să facă şi două spitale regionale la Cluj şi la Iaşi, două unităţi regionale oncologice la Constanţa şi Timişoara. De asemenea, ministrul a spus ieri că vrea să facă un program prin care să cumpere aparatură medicală de imagistică şi radioterapie.
Proiectul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a fost făcut public ieri, în urma întâlnirilor cu oficialii Băncii Mondiale cu care ministrul vrea să colaboreze în continuare.
“Ne dorim continuarea şi dezvoltarea colaborării cu Banca Mondială. În primul rând, pentru concretizarea proiectelor începute, şi mă refer aici la finalizarea reabilitării maternităţilor, a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de anestezie/terapie intensivă care au mai rămas în unele spitale. De asemenea, avem nevoie de fonduri pentru schimbarea infrastructurii sectorului de sănătate, în contextul în care anul acesta va fi pusă în aplicare directiva transfrontalieră pentru circulaţia pacienţilor. Avem nevoie de infrastructură nouă, care să înlocuiască acele clădiri vechi de 200 de ani, clădirile retrocedate sau cele pavilionare. Avem nevoie de cabinete medicale în mediul rural pentru că suntem în situaţia în care există resursă umană calificată dar fără construcţii medicale funcţionale. Trebuie să dăm drumul de urgenţă la cel puţin două spitale regionale, în Cluj şi Iaşi. Avem nevoie de încă două unităţi regionale oncologice la Timişoara şi Constanţa, astfel încât să acoperim toată ţara în ceea ce priveşte asistenţa medicală pentru oncologie. Dorim să punem pe picioare un program important de achiziţie de aparatură medicală de radioterapie şi imagistică. Este mult de muncă, dar eu mi-am luat angajamentul politic să parcurg acest drum”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, în timpul întâlnirii de ieri cu reprezentanţii Băncii Mondiale.
Ministrul Sănătăţii estimează că ar avea nevoie de investiţii de cel puţin 4-5 miliarde de euro ca să ducă la bun sfârşit aceste proiecte, drept care orice finanţare este necesară şi binevenită, a mai spus Nicolăescu.
Oficialii Băncii Mondiale au venit în România în această perioadă ca să verifice stadiul în care se află proiectul actual al Contractului-Cadru care se finalizează în luna martie, dar şi ca să definească formula unei noi colaborări în domeniul sănătăţii.
Sistemul de sănătate va fi regândit cu accent pe prevenţie şi investiţii în medicina de familie şi ambulatoriu, a mai spus ieri ministrul Sănătăţii.
Discuţiile cu reprezentanţii Băncii Mondiale vor continua în perioada următoare.