Piaţa s-a mişcat într-un interval îngust şi în această săptămână, iar la finalul zilei de vineri indicele general al Bursei a fost cu 0,86% peste nivelul de la sfârşitul săptămânii precedente. Indicele general al bursei, BET-C, se plasează astfel cu 9,77% peste nivelul de la finele anului trecut.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni a scăzut cu 1,45% în această săptămână, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,47%. Astfel, raportat la nivelul de la sfârşitul anului trecut, BET este pe plus cu 6,45%, iar BET-FI cu 5,27%.
La fel ca în precedentele trei săptămâni, evoluţia pieţei a venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse în cazul celor mai multe acţiuni, atenţia investitorilor fiind axată doar pe câteva titluri.
„Problema de fond este că sunt puţini investitori mari activi în piaţă. BRD a mişcat investitorii prin rezultatele publicate, însă în rest majoritatea rezultatelor anunţate erau deja mai mult sau mai puţin anticipate. Va mai fi importantă publicarea rezultatelor OMV Petrom, care ar putea să mai ofere câteva indicii despre politica de dividend şi, astfel, va influenţa şi potenţialul venit şi dividend ale Fondului Proprietatea în acest an”, a afirmat un broker.
La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau acţiuni emise doar de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,23%, iar indicele BET-XT se plasa cu 0,33% peste nivelul de joi. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în creştere cu 0,23%.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,56%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 0,82%.
Evoluţia indicelui BET-NG a fost susţinută în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 8,27% după ce grupul Rompetrol a anunţat că a încheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.
Intenţia de răscumpărare a acţiunilor a fost anunţată încă de săptămâna trecută de vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus, într-un interviu acordat Bloomberg, că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.
După acest interviu acţiunile Rompetrol Rafinare au început să urce accelerat pe bursă, iar în două zile au înregistrat unele corecţii. Cel mai vizibil recul a fost înregistrat joi, când preţul a scăzut cu peste 6%, după ce anterior a urcat cu 67%.
Preţul de finalul şedinţei de vineri, de 0,0589, este cu 69,7% peste cel dinaintea interviului, ceea ce la nivelul capitalizării Rompetrol Rafinare înseamnă un plus de 1,067 miliarde lei (241,5 milioane euro). La închiderea zilei, capitalizarea bursieră a Rompetrol Rafinare era de 2,598 miliarde lei (592 milioane euro), faţă de cea dinaintea interviului, de 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).
Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.
Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au încheiat în creştere cu 2,24%, după ce la deschidere a fost de aproape 3%. Titlurile băncii au încheiat ziua la preţul de 0,0547 lei şi au consemnat al optulea rulaj din piaţă, de 470.000 de lei.
Evoluţia a venit după ce banca a anunţat vineri dimineaţă rezultatele financiare preliminate înregistrate în precedentul exerciţiu financiar. Banca a consemnat un profit net de 25 milioane lei (5,6 milioane euro), după pierderi în 2011, iar activele au crescut cu 22,3%, la 4,73 miliarde lei.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 33 milioane lei (7,5 milioane euro), valoare de 2,6 ori peste rulajul de joi, de 12,5 milioane lei (2,8 milioane euro). Trei sferturi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (19,7 milioane lei) şi BRD (5 milioane lei).
Atât în cazul titlurilor Fondului Proprietatea, cât şi în cazul acţiunilor BRD, mai mult de jumătate din lichiditate a fost asigurată de deal-uri. Cu acţiunile Fondului Proprietatea u fost realizate patru deal-uri de 10,6 milioane le, iar cu acţiunile BRD au fost efectuate cinci tranzacţii negociate pentru 2,8 milioane lei.
Pe piaţa principală, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 0,87%, la 0,58 lei, iar titlurile băncii au avanast cu 0,79%, la 8,9 lei.
Acţiunile Transelectrica au scăzut cu 2,25%, la 13,88 lei, pe un rulaj de doar 65.000 de lei.
Compania a prezentat vineri rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut. Compania a consemnat un profit de 27 milioane lei (6 milioane euro), de peste patru ori sub câştigul din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 114 milioane lei, potrivit informaţiilor financiare preliminate întocmite conform standardelor IFRS.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 120.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de joi, de 350.000 de lei.
La închiderea pieţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%.