Cadrele militare pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare

Cadrele militare - inclusiv generalii şi amiralii - pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei, au decis, marţi, senatorii.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 10:53
Cadrele militare pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare

Ei au adoptat, cu 118 voturi „pentru” şi 18 voturi „împotrivă”, cu amendamente, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunere iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL.

Senatorii au decis, la propunerea Comisiei pentru apărare, eliminarea din legea aflată în prezent în vigoare a prevederii potrivit căreia „generalii şi amiralii sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere, în condiţiile prevederilor legale în vigoare”.

Membrii comisiei au luat această decizie argumentând că este necesară corelarea prevederilor proiectului de act normativ cu dispoziţiile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul că prin crearea unei discriminări pozitive pentru cadrele militare generali şi amirali se încalcă principiul acestei legi, acela de a institui un sistem unitar privind limitele de vârstă.

Senatorii au votat, de asemenea, un amendament propus de Cristian David şi Mario Oprea care stabileşte că personalul Ministerului Apărării Naţionale poate fi detaşat în cadrul organismelor şi organizaţiilor internaţionale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Această modificare a fost solicitată având în vedere că au fost cereri de încadrare cu personal MapN a unor posturi specifice din cadrul SEAE, însă nu a fost identificată baza legală pentru a se participa la procesul de selecţie.

La Statutul cadrelor militare a fost adăugată prevederea potrivit căreia personalul militar şi civil beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate, iar membrii familiei care au dreptul la pensie de urmaş, pentru cazurile de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului.

În aceste cazuri, modalităţile de stabilire şi acordare a despăgubirilor se reglementează prin ordin al ministrului Apărării naţionale.

Modificările adoptate au fost propuse de Cristian David şi Sorin Fodoreanu.

Potrivit votului dat de senatori, ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere când nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.

Comisia pentru apărare a propus acest amendament susţinând că „trebuie prevăzută expres posibilitatea ca prin nepromovarea baremelor de pregătire fizică militarii să poată fi trecuţi în rezervă fără a mai interveni consiliile de judecată sau de onoare”.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care a fost respinsă anterior de Camera Deputaţilor, a fost votată de Senat în calitate de Cameră decizională.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...