Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de două deal-uri

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,47% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă apatică şi unde două deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea şi BVB au asigurat mai mult de jumătate din lichiditatea de doar 4,6 milioane lei.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 12:09
Bursa a scăzut uşor în prima parte a şedinţei, pe un rulaj salvat de două deal-uri

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse încă de la deschidere, iar volumele de tranzacţionare au fost mici în cazul celor mai multe titluri. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar 8 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei, de doar 4,6 milioane lei (peste 1 milion de euro), a fost de aproape două ori sub cea din prima parte a şedinţei precedente, de 9,1 milioane lei (2,1 milioane euro). Peste jumătate din lichiditate a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni Fondul Proprietatea (1,9 milioane lei) şi BVB (590.000 de lei).

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 0,1%, iar indicele BET-XT era în creştere nesemnificativă, cu 0,07%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), era în stagnare.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,16%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,43%.

Scăderea indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au scăzut semnificativ pentru a doua zi. La mijlocul şedinţei, titlurile erau în picaj cu 8,11%, după ce luni au coborât cu 5,77%. Corecţia din ultimele două zile a ajuns, astfel, la 13,4%, ceea ce la nivelul capitalizării înseamnă un recul de 348,4 milioane lei (79 milioane euro).

Totuşi, corecţia vine după ce în precedentele două săptămâni acţiunile companiei au urcat cu aproape 70%, susţinute de interesul grupului Rompetrol pentru preluarea acţiunilor pe care statul le deţine la Rompetrol Rafinare în urma conversiei unor obligaţiuni. În această perioadă, capitalizarea bursieră a Rompetrol Rafinare a urcat cu 1,067 miliarde lei (241,5 milioane euro).

Creşterea acţiunilor Rompetrol Rafinare a început după ce vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov, a spus, într-un interviu acordat Bloomberg, că Rompetrol Group vrea să răscumpere titlurile deţinute de stat stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Ulterior, Rompetrol a anunţat vineri că a încheiat un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de stat la compania Rompetrol Rafinare.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru MEDIAFAX că Rompetrol vrea să răscumpere 25% din acţiunile statului, iar ulterior şi restul de 20%. Pachetul de 20% ar putea fi vândut prin licitaţie, în funcţie de cel mai bun preţ.

La mijlocul şedinţei de la Bucuerşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, susţinute de publicarea rezultatelor unui sondaj privind încrederea în economia Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare pentru crimă, după un incident armat produs în ajun şi soldat cu......
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa Centrală și de Est au adus pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, estimările ...