Agenţia menţionează că, România – ţară francofonă şi francofilă – este o piaţă importantă pentru numeroase mari companii franceze – Orange, Carrefour, Veolia, Auchan, Société Générale, Renault, care sunt implantate de mulţi ani aici. Totodată, Franţa este al treilea partener comercial al României, potrivit Ministerului de Externe român, şi are un parteneriat strategic cu această ţară din februarie 2008. ‘Prioritatea vizitei va fi relansarea acestui parteneriat strategic cu un obiectiv economic puternic’, a declarat ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin. Premierul român doreşte în special ‘să crească volumul de investiţii franceze în România în domeniile energiei, infrastructurilor şi agriculturii’, a precizat ambasadorul francez, potrivit unui comunicat.
Situată pe locul al doilea între cele mai sărace state din UE după ce a suferit zeci de ani de dictatură comunistă, România a ieşit din recesiune în 2011 şi beneficiază de importante fonduri europene pentru a recupera întârzierea în materie de autostrăzi şi căi ferate în special.
Văzută ca un Eldorado pentru energia eoliană şi solară, România dispune, de asemenea, de un sector energetic în plină schimbare. Franţa este în prezent al patrulea investitor străin în România, după Olanda, Austria şi Germania.
Discuţiile bilaterale se vor axa şi pe problema inserţiei romilor , a căror număr este între 600.000 şi două milioane în România.
Relaţiile dintre Bucureşti şi Paris s-au tensionat în vara anului 2010 după ce fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a returnat masiv din Franţa cetăţeni români de etnie romă, dar situaţia s-a calmat după ce Parisul şi Bucureştiul au convenit asupra necesităţii de a ameliora situaţia romilor în România.
Ţinuţi în robie până în 1856, românii de etnie romă continuă să sufere discriminări în ceea ce priveşte accesul la educaţie, locuri de muncă şi sănătate, scrie AFP, adăugând că, pentru a scăpa de sărăcie, numeroşi romi au emigrat, mai ales în Spania şi Italia.
În septembrie 2012, Victor Ponta s-a angajat să acţioneze pentru a ameliora integrarea socială a romilor, dar această temă a fost absentă din ultima campanie electorală, în noiembrie, menţionează sursa citată.