ZF: Economia a creat aproape 100.000 de locuri de muncă noi anul trecut. Cel mai greu îşi găsesc de lucru absolvenţii de facultate şi cei peste 40 de ani. Numărul de salariaţi din economie a crescut cu aproape 100.000 de persoane în ultimul an, până la 4,31 milioane de angajaţi, însă o analiză a ultimilor cinci ani arată că piaţa muncii mai are de recuperat încă 522.000 de locuri de muncă pierdute pe timp de criză.
Capital: Topul celor mai mari tranzacţii imobiliare din criză. În ultimii patru ani de criză, pe piaţa imobiliară românească s-au încheiat tranzacţii în valoare de 1,1 mld. euro, puţin peste volumul înregistrat într-un singur an, cel de vârf – 2008. Cele mai mari zece tranzacţii parafate în această perioadă reprezintă jumătate din acest volum. Într-o perioadă în care majoritatea investitorilor încearcă să îşi lichideze proprietăţile acumulate înainte de criză, un singur fond de investiţii a reuşit să cumpere imobile în valoare cumulată de peste 370 mil. euro, ceea ce reprezintă peste 30% din volumul tranzacţionat în ultimii patru ani. Sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) au cucerit efectiv piaţa românească şi deţin primele patru poziţii în topul celor mai mari tranzacţii imobiliare încheiate în criză.
Adevărul: Cum au ajuns combinatele Mechel pe mâna unui SRL de apartament. Datoriile, pierderile şi pericolul unor executări silite i-au determinat pe proprietarii oţelăriilor din Târgovişte, Brăila, Buzău, Oţelu Roşu şi Câmpia Turzii să vândă aceste unităţi pentru câţiva euro unei firme cu trei salariaţi. Patru combinate siderurgice dotate după ultimele standarde în domeniu, la care se adaugă două unităţi de servicii, întreţinere şi reparaţii cu acelaşi profil, au fost vândute la preţul unei cafetiere (230 de lei), fericitul câştigător al acestei superoferte fiind o firmă de apartament.
ZF: De ce mai merg românii la bancă: să plătească facturi sau rate. De credite noi nici nu vor să audă. Clienţii care mai calcă astăzi pragul unei sucursale bancare vin de obicei să-şi achite ratele la creditele luate în trecut, să plătească facturi sau să retragă bani din cont. Puţini sunt aceia care se gândesc să ia un credit nou în condiţiile în care evoluţia economiei rămâne incertă, iar locurile de muncă şi nivelul actual al veniturilor nu sunt foarte sigure.
EVZ: Omul grecilor, favorit la preluarea Loteriei Române. Se trag sfori pentru ca manager al companiei să fie numit Adrian Albu, susţinut puternic de grecii de la Intralot. Adrian Albu a fost mâna dreaptă a fostului manager, Nicolae Cristea. Din poziţia de director de marketing, Albu a cunoscut dedesubturile tuturor contractelor încheiate de Loterie. Potrivit surselor EVZ, el se află pe lista scurtă cu cele trei nume dintre care urmează să fie ales noul şef al companiei.