CE: România, printre ţările cu cea mai mare creştere economică din UE, în 2013

România va avea în acest an o creştere economică de 1,6%, cea mai ridicată din UE după Letonia, Lituania şi Estonia, în timp ce zona euro va înregistra al doilea an consecutiv de contracţie, iar UE un avans de numai 0,1%, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE).
Economica.net - vin, 22 feb. 2013, 12:09
CE: România, printre ţările cu cea mai mare creştere economică din UE, în 2013

Letonia va avea cel mai ridicat avans al PIB din UE, de 3,8%, urmată de Lituania, cu 3,1%, şi Estonia, cu 3%. Imediat după România se situează Malta, cu un avans estimat la 1,5%, şi Bulgaria, cu 1,4%, potrivit prognozei economice de iarnă prezentate vineri de CE.

Singurul stat din afara zonei euro care va înregistra contracţie în acest an va fi Ungaria, cu 0,1%, al doilea an de declin după o scădere a PIB de 1,7% anul trecut. În acelaşi timp, economia Cehiei va stagna în acest an, după ce anul precedent a pierdut 1,1%.

Pentru Polonia, CE estimează o creştere de 1,2% în acest an, reprezentând o încetinire puternică de la 2% anul trecut şi 4,3% în 2011. Slovacia, stat din regiune membru al zonei euro, la fel ca Estonia, va avea o creştere economică de 1,1% în acest an.

Anul următor, creşterea economică a României ar urma să ajungă la 2,5%.

România va avea în acest an cea mai ridicată inflaţie medie anuală din UE, anticipează Comisia, de 4,6%, faţă de o medie de 2% în UE şi de 1,8% în zona euro. România este urmată în funcţie de avansul preţurilor de Ungaria şi Estonia, ambele cu 3,6%, respectiv Bulgaria, Olanda şi Marea Britanie, toate trei cu o rată de 2,6%.

În regiunea Europei Centrale şi de Est, Lituania va avea o inflaţie medie anuală de 2,4%, Cehia de 2,1%, Letonia şi Slovacia câte 1,9%, Polonia de 1,8%.

Comisia a menţinut estimarea de deficit bugetar pentru România în acest an, la 2,4%, sub nivelul de 2,8% prognozat pentru zona euro şi de 3,4% la nivelul UE.

Economia zonei euro va înregistra contracţie în 2013 pentru al doilea an consecutiv, alimentând creşterea şomajului, în timp ce guvernele, consumatorii şi companiile reduc cheltuielile, potrivit prognozei economice a Comisiei Europene.

PIB al zonei euro va scădea cu 0,3% în acest an, după ce a coborât cu 0,6% în 2012. Estimarea pentru anul în curs reprezintă o înrăutăţire faţă de aşteptările anterioare ale Comisiei, notează Bloomberg. În noiembrie, executivul comunitar anticipa un avans de 0,1%.

Şomajul va urca la 12,2% în uniunea monetară, compartaiv cu 11,4% anul trecut.

Pentru anul următor, Comisia estimează o reluare a creşterii economice în zona euro, cu un plus al PIB de 1,4%. La nivelul UE, executivul comunitar prognozează o creştere de 0,1% în acest an şi de 1,6% pentru anul următor, după contracţie de 0,3% anul trecut.

Piaţa muncii din Europa „este o preocupare majoră”, a afirmat, într-un comunicat, şeful departamentului economic al CE, Marco Buti, adăugând că rata şomajului ar putea chiar afecta perspectivele de creştere economică.

Zona euro este împovărată de situaţia fragilă a finanţelor publice, băncile vulnerabile şi de economia slabă, a spus Buti. Dificultăţile economice se află în contrast cu evoluţia bună de pe pieţele financiare, întrucât guvernele, băncile şi populaţia încearcă să-şi îmbunătăţească situaţia financiară fără să crească cererea de consum.

Comisia a înrăutăţit estimarea de creştere economică a Germaniei de la 0,8% în noiembrie la 0,5%, din cauza impactului crizei datoriilor asupra exporturilor şi investiţiilor. Înrăutăţirea a fost similară şi pentru Franţa, tot de 0,3 puncte procentuale, însă a doua mare economie din zona euro urmează să înregistreze în acest an un avans de numai 0,1%.

„Se pot distinge unele semne de recuperare. Prezenta prognoză prevede o revenire la creştere moderată pe parcursul anului, odată cu creşterea încrederii şi un sprijin mai puternic din partea economie globale”, a spus Buti.

Cererea de consum nu va reveni până în 2014, când va reprezenta principalul motor de creştere. Investiţiile vor avea un impact negativ de 0,3 puncte procentuale în PIB în acest an, urmând ca în 2014 să aducă o contribuţie de 0,4 puncte procentuale.

Şapte ţări din zona euro vor înregistra contracţie în acest an, Olanda alăturându-se Italiei, Spaniei, Portugaliei, Greciei, Sloveniei şi Ciprului.

Olanda va consemna o contracţie de 0,6% în acest an, în timp ce Grecia va pierde 4,4%, al şaseleea an consecutiv de recesiune, iar Cipru 3,5%. Cipru este singura ţară din zona euro unde PIB va continua să scadă şi în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...