Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda şi Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevăzut pentru sfârşitul anului să fie livrat înainte de începutul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, după un Consiliu al miniştrilor UE.
„Am indicat că cel mai bine ar fi în iunie, iar cel mai târziu ar fi în septembrie”, a precizat acesta.
Comisarul european pentru Sănătate şi consum, Tonio Borg, s-a angajat că acest raport va fi gata pentru „sfârşitul verii, începutul toamnei”.
„Însă este imposibil să pregătim acest raport pentru sfârşitul lui iunie aşa cum anumite state membre au solicitat”, a prevenit acesta în cadrul unei conferinţe de presă, apreciind că menţiunea originii cărnii din alimentele preparate exte o problemă „complexă”.
Conform Le Foll, mai multe state europene, printre care Franţa şi Germania, „s-au poziţionat clar” în favoarea indicării originii alimentelor preparate.
Aceste două state lucrează la redactarea unui text care va fi propus celorlalte state „pentru a încerca să obţinem un acord cât mai mare posibil”, a adăugat acesta.
Pentru moment, industria este constrânsă de reglementarea europeană de a menţiona tipul de carne care intră în preparatele lor, însă nu şi originea.
În Franţa, Findus şi Fleury Michon, precum şi distribuitorii Carrefour, Intermarche şi Picard, au anunţat că se angajează să garanteze originea franceză a tuturor produselor lor pe bază de carne.
Scandalul cărnii de cal fals ştampilată ca fiind de vită s-a răspândit rapid în Europa după descoperirea la jumătatea lui ianuarie, în Irlanda şi Marea Britanie, a hamburgerilor conţinând carne de cal.
Numeroase produse gata preparate au fost retrase de pe rafturi în 15 state europene şi la Hong-Kong.
La 5 februarie, UE a lansat un plan destinat să lupte împotriva crizei cărnii de cal, constând într-o serie de teste ADN asupra alimentelor preparate ce ar trebui să conţină carne de vită şi depistarea cărnii de cal cu fenilbutazonă, un anti-inflamator nociv pentru sănătate.
„Pentru moment, în Franţa, toate testele efectuate pentru fenilbutazonă sunt negative”, a declarat Stephane Le Foll.
Vorbind despre testele ADN, ministrul irlandez, Simon Coveney, a cărui ţară asigură preşedinţia UE până în iunie, a pledat pentru generalizarea acestei metode pentru a „restaura încrederea consumatorilor”.