‘Până la jumătatea lunii martie, administratorii judiciari ai Oltchim vor comunica un raport detaliat al situaţiei de la Oltchim. Până atunci, potrivit procedurilor, sunt de ieri în posesia unui raport preliminar al situaţiei de la combinat. Oltchim poate fi foarte bine considerat un studiu de caz din care statul trebuie să se retragă şi să lase locul sectorului privat’, a afirmat Vosganian.
La rândul său, Niculae Bălan, unul dintre administratorii judiciari ai SC Oltchim SA, a menţionat că, în prezent, se poartă negocieri cu sindicatele, dar şi cu bănci care ar putea asigura o finanţare rezonabilă a societăţii, scrie Agerpres.
‘Suntem în negocieri cu sindicatele pentru a găsi un echilibru. De asemenea, negociem unele contracte, deoarece sunt acumulări excesive. În fiecare an, bugetul Oltchim era aprobat cu excedent, dar realizările erau pe minus. Avem, de asemenea, în vedere, optimizarea circuitelor pentru asigurarea unui flux financiar. Nu vă ascund că se cumpără încă energie electrică la preţuri foarte mari. Toate aceste lucruri au un impact negativ. Suntem în legătură cu instituţii bancare pentru a reuşi să asigurăm o finanţare rezonabilă’, a explicat Bălan.
Guvernul a aprobat, în 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea în insolvenţă a SC Oltchim SA.
Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring RPRL