Guvernul aşteaptă un răspuns din partea CE pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi

Guvernul aşteaptă un răspuns din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte înfiinţarea Companiei Naţionale pentru Autostrăzi, deoarece regulile europene prevăd anumite restricţii privind deţinerea prerogativelor de reglementare cu cele de administrare, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta
Economica.net - mie, 27 feb. 2013, 10:10
Guvernul aşteaptă un răspuns din partea CE pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi

Luni, premierul a anunţat că actul normativ care reglementează înfiinţarea Companiei Naţionale pentru Autostrăzi va fi citit, miercuri, în primă lectură, în şedinţa de Guvern.

Proiectul de act normativ nu figurează însă pe lista transmisă de Guvern privind actele pregătite pentru şedinţa de miercuri a Guvernului.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care act act normativ nu a fost introdus într-o primă lectură, pentru şedinţa Guvernului, premierul a explicat că ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, aşteaptă de la Comisia Europeană un accept în acest sens.

„Şova aşteaptă de la Bruxelles un accept care să permită viitoarei autorităţi naţionale de autostrăzi să fie atât autoritate de management, cât şi autoritate de control şi reglementare. Este împotriva regulilor europene să deţii prerogative de reglementare, dar să şi administrezi”, a precizat premierul.

În opinia sa, Guvernul poate primi un răspuns din partea organismelor europene în două-trei săptămâni.

„Eu am vrut să ştiu că noua autoritate naţională pentru autostrăzi nu încalcă vreo prevedere europeană referitoare la competiţie, adică dacă poţi să fii şi autoritate şi în acelaşi timp să administrezi autostrăzi. Vreau să ştiu că nu o să avem probleme de legislaţie europeană, că altfel odată ne trezim că ni se spune că nu am respectat toate regulile”, a adăugat Ponta.

La finele anului trecut, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, coordonat de ministrul delegat Dan Şova, a fost autorizat de Guvern să ceară în Adunarea Generală a Acţionarilor a CNADNR divizarea societăţii în două noi companii naţionale, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Compania Naţională de Drumuri.

Compania Naţională de Autostrăzi va funcţiona sub autoritatea acestui nou departament, iar Compania Naţională de Drumuri va fi organizată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

În luna ianuarie, CNADNR a fost trecută în subordinea ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, urmând ca în perioada imediat următoare să înceapă procedura juridică prin care atribuţiile companiei să fie delimitate.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...