„Investiţiile de care acest sector are nevoie sunt deosebit de mari şi aici mă refer la toate segmentele. Vorbim de ţiţei şi gaze, hidrocarburi, regenerabile, hidro, nucleară şi eficienţă energetică. În toate aceste segmente vedem nevoia unor investiţii de 3-4 miliarde de euro pe an în următorii 20 de ani”, a declarat miercuri Gheorghe, la „ZF Power Summit”.
Ea a arătat că România are un potenţial energetic ridicat, având un mix de resurse primare energetice foarte diversificat. Printre elementele pozitive din România, Gheorghe a menţionat gradul ridicat de independenţă energetică, creşterea cererii peste media europeană, prezenţa la nivel local a unor multinaţionale cu know-how şi capacitate financiară pentru investiţii, precum şi potenţialul ridicat de dezvolatre în domeniul energiei regenerabile şi al hidrocarburilor.
Pe de altă parte, industria întâmpină o serie de provocări, rezultate din echipamentele învechite, risipa energetică, absenţa investiţiilor şi perspectiva destul de neliniştitoare a creşterii dependenţei de importuri în următorii ani.
Ea a afirmat că investiţiile de care are nevoie România pot genera efecte pozitive în economie şi sunt finanţabile şi bancabile, dar pentru atragerea lor România trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.
Astfel, este necesară o strategie pe termen lung, transpartinică, cu obiective clare, un cadru legislativ stabil şi predictibil şi un cadru fiscal în care disciplina să fie regulă, şi nu excepţie, însoţită de continuarea reformelor la companiile de stat.