Hidroelectrica se sparge în trei. „Indiferent de costuri”

Guvernul vrea o nouă rearanajare a companiilor producătoare de energie care ar avea ca rezultat inclusiv spargerea Hidroelectrica în entităţi mai mici care ar urma să fie alipite producătorilor de energie din cărbune şi gaze.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 08:25
Hidroelectrica se sparge în trei.

Procesul ar urma să demareze imediat după ce Hidroectrica iese din insolvenţă, data anunţată de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, fiind 1 iunie.

„Reorganizarea sectorului de producţie de energie se va face indiferent de criticile aduse şi de costurile implicate. Nu pot lăsa ca apa să concureze cu cărbunele pe piaţă. Prima va fi mai ieftină. Hidroelectrica se va sparge în două sau trei bucăţi, a spus Niţă.

În acest moment, există trei poducători de energie electrică: Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.

Hidroelectrica este a doua cea mai mare companie de stat din România după Romgaz. Anul trecut societatea a intrat în insolvenţă şi reorganizare judiciară şi în forţă majoră. Reorganizarea a presupus şi ruperea contractelor cu traderii de energie cunoscuţi sub numele de băieţi deştepţi. În decembrie, Hidroelectrica a ieşit din forţa majoră.  

Compania a avut în ianuarie un profit brut de 49 milioane lei, după ce în ultimele două luni ale anului trecut a obţinut câştiguri brute de 42 milioane lei, respectiv 36 milioane lei, limitând astfel pierderile pe ansamblul anului trecut la 170 milioane lei, în urma restructurării companiei.

Rezultatul din ianuarie reprezintă cel mai mare profit lunar realizat de Hidroelectrica de la înfiinţare, arată într-un comunicat producătorul de energie deţinut de stat şi aflat în insolvenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Autorizarea CBAM. Ce trebuie să facă importatorii vizați de taxa pe carbon în 2025 pentru a nu risca blocarea operațiunilor în 2026?
Autorizarea CBAM. Ce trebuie să facă importatorii vizați de taxa pe carbon în 2025 pentru a nu risca blocarea operațiunilor ...
Planul de implementare a mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), instituit prin Regulamentul Uniunii Europene 956/2023, prevede că, pentru a putea importa mărfuri vizate de taxa......
Berlinul și-a dat acordul pentru desfășurarea de sisteme Patriot în Polonia
Berlinul și-a dat acordul pentru desfășurarea de sisteme Patriot în Polonia
Germania s-a oferit să redesfăşoare lansatoare antiaeriene Patriot în Polonia la începutul anului viitor, a anunţat ...
Radu Constantin (Hidroelectrica), despre liberalizarea pieței de energie: Vă asigur că Hidroelectrica va avea în continuare o ofertă extrem de competitivă pe această piaţă de furnizare
Radu Constantin (Hidroelectrica), despre liberalizarea pieței de energie: Vă asigur că Hidroelectrica va avea în continuare ...
Hidroelectrica va avea şi după 1 aprilie 2025 o ofertă extrem de competitivă pe piaţa de furnizare, adresată atât ...
Giganții IT raportează rezultate bune, dar investitorii nu sunt mulțumiți
Giganții IT raportează rezultate bune, dar investitorii nu sunt mulțumiți
Sezonul raportărilor financiare din SUA se apropie de sfârșit și s-a dovedit a fi unul bun pentru majoritatea companiilor ...