Potrivit comunicatului, conducerea executivă a Poştei Române consideră că pichetele de protest organizate în cursul zilei de joi de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România sunt lipsite de temei, la nivelul CNPR cheltuielile salariale având o pondere de 70% din totalul cheltuielilor companiei. Pentru comparaţie, la nivelul administraţiilor poştale europene media se situează la aproximativ 50% din totalul cheltuielilor.
‘Asigurarea derulării normale a activităţii într-o firmă este prioritară, indiferent dacă este o companie de stat sau o companie privată. Din acest punct de vedere, conducerea Poştei Române nu tolerează absenţele nemotivate de la locul de muncă, indiferent de contextul în care acestea se produc’, se mai spune în comunicatul citat.
Aproximativ 100 de lucrători din Compania Naţională Poşta Română (CNPR) au protestat, joi, între orele 10.30-11.30, în faţa sediului instituţiei din Bucureşti. Protestul s-a încheiat fără incidente la ora 11.30, acţiuni similare desfăşurându-se, pe parcursul zilei, în toate judeţele. La manifestările din ţară sunt aşteptaţi, potrivit liderilor de sindicat, peste 4.000 de oameni.
Sute de sindicalişti ai Poştei Române au protestat, joi, în întreaga ţară, faţă de disponibilizările de personal anunţate de Compania Naţională Poşta Română (CNPR). Acţiunile revendicative fac parte dintr-un calendar de proteste menit să atragă atenţia opiniei publice şi a factorilor politici decidenţi, cu privire la numeroasele probleme cu care se confruntă CNPR şi angajaţii acestei companii.
CLUJ
Poştaşii clujeni au pichetat sediul Prefecturii, manifestându-şi astfel protestul faţă de disponibilizările de personal preconizate de conducerea CNPR, prin reducerea cu 50% a subunităţilor din judeţe, precum şi faţă de intenţia Guvernului de a privatiza cel mai mare operator de profil din ţară.
Liderul Filialei Cluj a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Carol Sinka, a declarat pentru AGERPRES că sindicatul nu este de acord cu privatizarea CNPR.
„Înainte de a demara o procedură de privatizare, să ne uităm ce s-a întâmplat cu alte companii poştale privatizate din Europa şi să învăţăm din greşelile lor. Nu vrem să fim, din nou, cobai. Poşta Română nu este un poligon de experimente. Sindicatul este de acord ca statul român, care este acţionar majoritar cu 75% la CNPR, să aducă un management privat, obligatoriu cu tot cu directori, nu doar cu membri ai Consiliului de Administraţie. Posturile de conducere ale companiei trebuie să fie ocupate prin concurs, nu prin numiri politice, care s-au dovedit dezastruoase în managementul CNPR”, a explicat Carol Sinka.
El a amintit că, în 7 ianuarie, conducerea CNPR a solicitat Sindicatului modificarea unor articole din Contractul colectiv de muncă în sensul diminuării unor drepturi de personal.