Românii lasă sute de kilograme de aur în casele de amanet. Cât costă creditele pe bijuterii

Circa 30% din bijuteriile din aur, cu care sunt garantate anual creditele acordate de casele de amanet, nu mai sunt revendicate de clienţii acestora, potrivit estimărilor lui Mihail Păcioianu, preşedintele  Confederaţiei Metalelor preţioase şi bijuteriilor „Diamond Gold“, făcute la solicitarea ECONOMICA.NET. Creditorii din casele de amanet practică în medie dobânzi de 0,3% pe zi, la creditele garantate cu aur în Bucureşti şi Ploieşti şi sunt aproape duble în restul ţării.
Adrian N. Ionescu - mar, 05 mart. 2013, 22:12
Românii lasă sute de kilograme de aur în casele de amanet. Cât costă creditele pe bijuterii

Casele de amanet devin proprietarele a circa 30% din bijuteriile de aur cu care clienţii caselor de amanet îşi garantează împrumuturile, potrivit estimărilor lui Mihail Păcioianu, preşedintele Confederaţiei Metalelor preţioase şi bijuteriilor „Diamond Gold“, făcute la solicitarea ECONOMICA.NET.

Mai departe, casele de amanet dau la topit circa 90% din „aurul rămas“, cum se spune în branşă, adică din bijuteriile depuse ca garanţie la creditele nerambursate.

Restul se califică la categoria „bijuterii perfecte“, adică fără defecte şi pot fi repuse în vânzare, potrivit estimărilor făcute de Mihail Păcioianu.

„Cei care nu au obţinut un preţ mai bun, la evaluarea bijuteriilor lăsate în garanţie, se dau peste cap şi le recuperează. Adeseori, cei care au fost mulţumiţi cu evaluarea nu mai vin să plătească“, a declarat Păcioianu.

La asta se adaugă şi factorul sărăcire. „Dintotdeauna, pe piaţa de aur, regula de aur a fost: când oamenii o duc mai bine îşi cumpără aur, iar când sărăcesc, îl vând“, adaugă el.

 

Tone de aur

Oficialul spune că nu se poate estima în ce proporţie bijuteriile topite ajung din nou, din casele de amanet în atelierele bijutierilor români care au mai rezistat pe piaţă. Totuşi, producţia acestora rămâne un reper.

Producătorii români de bijuterii puneau în piaţă circa 700 de kilograme de aur, în 2007. „Piaţa bijuteriilor din aur s-a redus anul trecut la 40 – 45% din volumul de circa 15 tone, înregistrat în anul de vârf 2007. Piaţa a scăzut anul trecut, de la circa 50% în 2011“, a mai estimat Mihail Păcioianu.

„Poate că producţia autohtonă de bijuterii nu a scăzut la fel de mult. Şi, în plus, o bună parte din bijuteriile noi se fac cu aurul celor vechi“, a mai precizat Mihail Păcioianu.

Preţuri

Casele de amanet şi bijutierii evaluează aurul plecând de la cotaţiile bursei de specialitate London Metal Exchange, accesibile pe internet aproape în timp real.

Casele de amanet „cumpără“ sau evaluează cu 10% sub preţul de bursă (convertit în lei) aurul de 14 carate (titlu de puritate 585/1000) din bijuterii de complexitate (design sau manoperă) „obişnuită“ şi îl vând cu 10% peste preţul de bursă.

„În acest moment, aurul din bijuterii este circa 90 – 100 de lei gramul, la care se adaugă valoarea manoperei, care la bijuteriile noi urcă preţul de vânzare până la 160 – 170 – 180 de lei / gram, respectiv până la 120 – 130 lei / gram la bijuteriile „perfecte“, adică fără defecte, rămase în casele de amanet şi puse în vânzare.

„Pentru a supravieţui, producătorii autohtoni de bijuterii trebuie să deţină circuitul complet, începând cu casele de amanet şi terminând cu magazinele de desfacere“, ne spune Mihail Păcioianu.
 
Costul sărăciei sau al urgenţelor

„Cu cât volumul pieţei creditelor date de casele de amanet este mai mic, cu atât costul acestora este mai mare, fie că este denumit comision, fie rata dobânzii“, spune reprezentantul Diamond Gold.

Casele de amanet creditoare practică în medie dobânzi de 0,3% pe zi, în Bucureşti şi Ploieşti, dar de 0,5 – 0,6% / zi în restul ţării.

Dobânzile caselor de amanet, în funcţie de care este măsurată nevoia de garanţii în bijuterii de aur, variază între 0,1 şi 2% pe zi, maximul fiind practicat de casele de amanet care lucrează în weekend, noaptea şi de sărbătorile legale.

Prin comparaţie, cele mai mari dobânzi anuale efective, care ar trebui să includă toate costurile de acordare a creditelor bancare de nevoi personale, tind spre 16%, pe an.

„Casele de amanet umplu un gol lăsat de băncile populare şi dau credite pe termen scurt, pe care băncile nu le dau. Casele de amanet sunt insituţii financiare nebancare, care lucrează după alte reguli decât băncile“, adaugă Mihail Păcioianu.

La casele de amanet dobânda se calculează aritmetic: 1% pe zi înseamnă 2% pe două zile şi 5% din valoarea creditului pe 5 zile, dă un exemplu Mihail Păcioianu, amintind că dobânda respectivă este extrem de rară pe piaţă.

Pe 200 de zile, dobânda ar ajunge la 100% din creditul acordat, dar nu se dau credite pe asemenea perioade, spune oficialul Diamond Gold.

Costul creditelor de urgenţă de la casele de amanet nu se pot compara, într-adevăr, cu cele bancare.

În termeni anualizaţi după formulele bancare, dobânzile medii la creditele acordate de casele de amanet ajung la 200% în Bucureşti şi Ploieşti şi depăşesc 780% în restul ţării.

2% pe zi ar înseamna peste 3.674%  pe an, dacă se foloseşte formula de anualizare bancară.

La 1 martie, erau active 2.552 de case de amanet, potrivit Registrului de Evidenţă al Băncii Naţionale a României. Din 2006 încoace doar 139 case de amanet au fost radiate. Din Confederaţia Diamond Gold fac parte 14 patronate care acoperă 90% din piaţa autorizată a aurului din România.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în lumina alegerilor din SUA, lumea este în pragul unei noi realităţi şi......
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...