Şova: Vreau ca autostrada Comarnic-Braşov să se facă în 2 ani de la începerea construcţiei

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat, sâmbătă, că doreşte ca Autostrada Comarnic - Braşov să fie gata cel târziu în octombrie 2015, adică în maximum doi ani de la momentul în care se dă ordinul de începere a lucrărilor, estimat pentru luna octombrie 2013, cel mai târziu.
Economica.net - sâm, 02 mart. 2013, 13:07
Şova: Vreau ca autostrada Comarnic-Braşov să se facă în 2 ani de la începerea construcţiei

„Eu îmi doresc ca cel puţin Comarnic – Braşov să se facă în maximum doi ani. Unii îmi spun că e greu, eu insist, sunt încăpăţânat. Vreau să se facă în doi ani din momentul în care dăm ordinul de începere a construcţiei”, a afirmat Şova, la Antena 3.

Oficialul a adăugat că este foarte greu de estimat când se va termina procedura de licitaţie şi atribuire a contractului pentru execuţia autostrăzii, însă a estimat că cel mai târziu în luna octombrie a acestui an va fi desemnat câştigătorul şi va fi dat ordinul de începere a lucrărilor.

”Este foarte greu de estimat (când se va finaliza procedura de licitaţie şi atribuire – n.r.), pentru că în momentul în care ai desemnat comisia nici eu nici altcineva nu mai are putere să se bage peste ceea ce face comisia, dar vom utiliza mijloacele legale prin intermediul Consiliului de Administraţie să solicităm politicos comisiei să se grăbească. Eu evaluez că undeva în octombrie cel mai târziu – cel puţin asta este şi dorinţa premierului pe care a exprimat-o foarte clar, şi trebuie să ne ţinem şi de dorinţa Guvernului exprimată prin vocea premierului – în octombrie cel mai târziu să avem desemnat câştigătorul şi să dăm ordinul de începere a lucrărilor”, a spus Dan Şova.

Acest proiect a fost aproape de a demara după ce Ministerul Transporturilor a semnat în 2010 un contract de execuţie, tot în concesiune, cu un consorţiu condus de compania franceză Vinci.

Autostrada Comarnic – Braşov ar fi trebuit să se realizeze în concesiune de consorţiul Vinci – Aktor însă, fie din cauza lipsei banilor pe care consorţiul trebuia să îi obţină de la bănci, fie din cauza unor probleme tehnice, contractul nu a mai fost încheiat.

Vinci – Aktor ar fi trebuit să proiecteze, să finanţeze şi să construiască Autostrada Comarnic – Braşov, urmând ca, pe o perioadă de 30 de ani, să administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului, în schimbul unei taxe pe care utilizatorii urmau să o plătească începând din al cincilea an al concesiunii.

Începând din al cincilea an al concesiunii, pe o perioadă de 26 de ani, statul român urma să realizeze plăţi de disponibilitate către concesionar, în valoare de 180 milioane de euro pe an, ceea ce ducea la o valoare de 4,7 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...