Noua taxă auto, varianta finală, în Monitorul Oficial. Peste 10 zile intră în vigoare

Astăzi s-a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă privind timbrul de mediu care aduce o diferenţiere a sumelor plătite pentru înmatricularea maşinilor, în funcţie de tipul de combustibil. Actul normativ întră în vigoare pe 15 martie.
Alina Stanciu - lun, 04 mart. 2013, 14:31
Noua taxă auto, varianta finală, în Monitorul Oficial. Peste 10 zile intră în vigoare

Astăzi s-a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă nr 9/19.02.2013 referitoare la timbrul de mediu, care reprezintă suma datorată de către contribuabili pentru emisiile provenite de la autovehicule. Ordonanţa va intra în vigoare pe 15 martie anul curent.

Cine plăteşte timbrul de mediu

Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a unui număr de înmatriculare. De asemenea, taxa se plăteşte cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat  şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisiile poluante, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării.
Nu în ultimul rând, tibrul se achită cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instranţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme,taxei pe poluare sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Cum se calculează taxa

Potrivit actului normativ, taxa variază în funcţie de nivelul emisiilor CO2, tipul carburantului folosit, capacitatea cilindrică şi vârsta maşinii. Pentru autovehiculele hibride şi electrice, acest timbru nu se achită. Spre exemplu, pentru un VW Golf (cea mai vândută maşină second-hand din România) de 1,6 litri pe benzină, euro IV, din anul 2005, (emisii de 163 g CO2/km) timbrul de mediu este de circa 660 de euro. Pentru un Golf din acelaşi an, diesel, cu motor de 1,7 litri (140 g C02-km ) este de 607 euro. În forma iniţială avansată de Ministerul Mediului, taxa era de doar 347 de euro.

Valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Vezi în ataşament care este nivelul timbrului de mediu 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...