Noul Logan MCV oferăun spaţiu interior generos, cu 5 locuri, şi un portbagaj cu un volum de 573 litri.
Printre dotările disponibile în serie, încă de la primul nivel de echipare, se numără sistemul de control al stabilităţii ESP, direcţia asistată, airbag-urile laterale (pentru toate pieţele unde se comercializează motoare Euro5) şi bancheta spate rabatabilă 1/3-2/3 (în toate țările de comercializare).
Noua Dacia Logan MCV va putea fi comandată începând din al doilea trimestru 2013. Oficialii au anunţat că preţul noului Logan MCV va fi de 8980 euro, în Franţa.
La un preţ comparabil cu cel al predecesorului său, noul Logan MCV are 5 locuri, un portbagaj cu un volum de 573 litri, noi motorizări pe benzină (TCe 90) şi diesel, putând fi comandată din al doilea trimestru al anului în curs.
Astfel, noul Logan MCV este disponibil cu două motoare pe benzină: motorul 1.2 16v 75 şi noul motor turbo pe benzină cu trei cilindri TCe 90, cu un consum de 5 litri/ 100 km, potrivit constructorului. În unele ţări, motorul 1.2 este disponibil în versiunea benzină-GPL. Oferta de motorizări diesel este concentrată pe propulsorul 1.5 dCi, disponibil în două variante de putere – 66 kW (90 CP) şi 55 kW (75 CP) în cazul normei Euro5.
Seria limitată Duster Aventure, echipată cu o rampă de proiectoare şi un sistem de navigaţie Garmin, va fi comercializată în 16 ţări din luna aprilie.
Pentru toate modelele Dacia asigură o garanţie de 3 ani/100 000 km.
Vânzările Dacia la nivel global au crescut anul trecut cu 4,8% faţă de 2011, la 359.822 autovehicule, din care puţin peste 6% au fost comercializate în România, unde compania se menţine totuşi lider, iar cele mai mari pieţe de desfaceri au rămas Franţa (23,4%), Germania (13%), Algeria, Turcia şi Italia.
„Cu 360.000 de unităţi vândute în 2012, Dacia este o marcă de cucerire care îşi continuă ofensiva cu Noul Logan MCV. Este, în prezent, cea mai tânără gamă din Europa. În 2012 cota sa de piaţă a crescut în cele 40 de ţări în care se comercializează, astfel că s-au vândut cu 17.000 de unităţi mai mult decât în 2011. În 2013 marca îşi va continua dezvoltarea odată cu intrarea pe pieţe noi, precum Marea Britanie şi Irlanda”, a declarat într-un comunicat Rafael Treguer, director dezvoltare marca Dacia.
Anul trecut, constructorul deţinut de grupul francez Renault a lansat noile Logan, Sandero şi Sandero Stepway.
Alte dotări Logan MCV:
– sistemul multimedia MEDIA NAV, limitatorul/regulatorul de viteză, asistenţă la parcarea cu spatele şi funcţia Eco mode. MEDIA NAV, sistemul multimedia complet (în funcție de versiune). Ușor de utilizat și intuitiv, acesta dispune de un touch screen color de 7 inch (18 cm). Pagina de „Meniu” permite un acces ușor la diferitele funcţii, printre care tehnologia Bluetooth® şi sistemul de navigaţie, cu afişaj 2D şi 3D (Birdview). Aparatele personale pentru ascultarea fişierelor muzicale se conectează uşor la priza USB sau jack, ambele uşor accesibile pe faţada aparatului.
– Dacia Plug&Radio, sistemul multimedia esenţial, este cealaltă opţiune pentru clienţii Noului Logan MCV. Acest sistem beneficiază de un ecran integrat pe faţada centrală a planşei de bord, suficient de mare pentru a afişa informaţii pe trei rânduri. Dacia Plug&Radio cuprinde un radio, CD cu MP3, tehnologie Bluetooth® şi prize USB şi jack amplasate pe faţada aparatului.
– Limitatorul şi regulatorul de viteză (disponibile opţional): cele două funcţii, precum şi selectarea vitezei alese, sunt comandate direct de pe volan.
– Asistenţă la parcarea cu spatele (disponibile opţional)
– Direcţia asistată, în serie, de la primul nivel de echipare (Euro 5)
Portbagajul noului Logan MCV are un volum de încărcare de 573 litri.
O gamă de motoare reînnoită
La fel ca în cazul Noilor Logan şi Sandero, Noul Logan MCV este disponibil cu două motoare pe benzină: motorul 1.2 16v 75, polivalent şi economic atât la cumpărare cât şi la utilizare, şi noul motor turbo pe benzină cu trei cilindri TCe 90. Acest propulsor cântărește cu 15 kg mai puțin decât un motor de putere echivalentă. Consumul mediu este de 5 l/ 100 km, conform datelor comunicate de producător şi un nivel al emisiilor de CO2 de 116 g / km.
Oferta de motorizări Diesel este concentrată pe propulsorul 1.5 dCi, disponibil în două variante de putere 66 kW (90 CP) sau 55 kW (75 CP) în cazul normei Euro5.
Motorul 1.5 dCi, best seller al Grupului Renault, a fost optimizat, oferind reprize şi acceleraţii mai bune. În ceea ce priveşte consumul, acesta se situează, conform constructorului, printre cele mai scăzute din segmentul său (3,8 l/100km), iar emisiile sunt de 99g/km.
Dacia continuă să promoveze carburantul GPL ca o alternativă economică la motorină. În unele ţări, motorul 1.2 16v 75 este disponibil în versiunea benzină-GPL, care asigură un cost de utilizare mai mic şi emisii scăzute de CO2 (120 g / km în mod GPL).
Ca şi în cazul tuturor vehiculelor pe GPL Dacia, şoferul poate opta pentru alimentarea cu benzină sau GPL cu ajutorul unui simple apăsări pe un buton. Beneficiind de un preţ de achiziţie mai mic de 1€ / litru, carburantul GPL este mai competitiv în utilizare decât benzina.
Vânzările de vehicule echipate cu GPL reprezintă aproape 10% din modelele Dacia fabricate la Pitești, marca afirmându-şi în continuare voinţa de a propune tehnologii performante şi competitive.
Funcția Eco Mode
Funcția Eco Mode (disponibilă în funcție de motorizare) îi permite șoferului în orice moment să-şi optimizeze consumul de carburant. Această funcţie duce la o economie de carburant precum şi la o diminuare a emisiilor de CO2, care pot ajunge până la 10 % în funcție de stilul de conducere şi de condiţiile de rulare.
Siguranța activă
Sistemul de control dinamic al traiectoriei (ESP), îşi face apariţia în serie încă de la versiunea de intrare în gamă, răspunzând astfel reglementărilor europene în vigoare pentru standardul Euro 5.
Asistența la frânarea de urgență (AFU) completează sistemul de antiblocare a roților, ABS. În cazul frânării de urgență, AFU acționează asupra sistemului hidraulic aplicând o presiune maximă asupra frânelor încă de la prima acționare a pedalei de frână, până la atingerea pragului de declanșare a sistemului ABS.
Siguranța pasivă
Noul Logan MCV este echipat, încă de la primul nivel, cu airbag-uri frontale pentru şofer şi pasager, precum şi cu airbag-uri laterale pentru locurile din faţă.
În cazul în care centura de siguranţă nu este ataşată pentru locurile din faţă, este declanşată o alertă vizuală şi sonoră. Acest sistem este disponibil, în serie, pe toate versiunile comercializate în Europa.
Scaunele laterale din spate sunt echipate cu puncte de fixare Isofix.
Structura caroseriei integrează zone consolidate cu deformare programată.
Bara față și capota sunt concepute – din punct de vedere al formei, rigidității și grosimii – să permită o absorbție cât mai bună a șocurilor, în special pentru protecția pietonilor în cazul unui impact în partea frontală a vehiculului.
Încă nu se ştie dacă MCV-ul va fi construit şi la uzina de la Mioveni. De asemenea, analiştii se întreabă dacă nu cumva francezii de la Renault se vor confrunta cu probleme privind plasarea într-un segment de piaţă având în vedere că, în 2012, a fost lansat şi modelul Dokker.
Producţia vechiului model a fost sistată în noiembrie 2012.
Seria limitată Duster Aventure, echipată cu o rampă de proiectoare şi un sistem de navigaţie Garmin, va fi comercializată în 16 ţări din luna aprilie.