Economia României a crescut în 2012 cu 0,3%

Produsul Intern Brut s-a cifrat în anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, în condiţiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracţie de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 08:08
Economia României a crescut în 2012 cu 0,3%

Datele provizorii indică o marginală revizuire în sus a creşterii economice, Institutul Naţional de Statistică anunţând anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.

Potrivit INS, creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din informaţii şi comunicaţii (+29,4%) şi din activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+8,4%).

Creşteri mai reduse s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+3,1%), în ramura de administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (+2,2%), în tranzacţii imobiliare (+1,5%) şi în comerţul cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,3%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (-21,2%), în industrie (-2,1%) şi în sectorul de intermedieri financiare şi asigurări (-0,2%).

De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,9% în anul 2012, comparativ cu anul precedent, atât pe seama creşterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cât şi a creşterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV din 2012 a fost de 174,8 miliarde lei în preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2011.

Creşteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în informaţii şi comunicaţii (+42,0%), în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+9,9%), urmate de administraţia publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (+5,6%), de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+4,9%) şi de comerţul cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+4,3%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi pescuit (-24,6%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în industrie (-2,4%), construcţii (-2,1%) precum şi în ramura de intermedieri financiare şi asigurări (-0,5%) şi de tranzacţii imobiliare (-0,5%).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a menţinut, în termeni reali, la nivelul înregistrat în trimestrul IV 2011.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul IV 2012 cererea internă s-a menţinut constantă, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011.

Consumul final total s-a majorat cu 1,0%, ca urmare a creşterii volumului tuturor categoriilor de cheltuieli pentru consumul final, în principal a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+0,9%) şi a cheltuielii pentru consumul final al instituţiilor fară scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei (+5,0%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a majorat cu 0,6%.

Formarea brută de capital fix, s-a redus cu 4,2%, consecinţă a reducerii investiţiilor din sectorul public. Un efect uşor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (-4,3%) comparativ cu cel al exporturilor (-4,2%).

Potrivit INS, România a înregistra o creştere economică de 2,2% în anul 2011 şi o contracţie de 1,1% în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Prețul gazelor naturale a crescut din nou pe piața spot de la București, pe fondul vremii reci și a reducerii volumelor din depozite. Volumele tranzacționate la preț mare sunt și ele în......
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei garanţii de securitate
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei ...
Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat că Washingtonul a fost clar că se aşteaptă "ca ...
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 kWh, de la 1 aprilie – nouă opțiune pe masă după eliminarea plafonării prețurilor
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 ...
O propunere de protejare a consumatorilor casnici de energie electrică după data de 1 aprilie, moment de la care nu se ...
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au "obligaţia" să obţină un loc la masa ...