Lider sindicat Mechel: Bărbatul care s-a sinucis avea o vechime în muncă de 36 de ani
Bărbatul disponibilizat de la Mechel Câmpia Turzii şi care s-a sinucis marţi era strungar, avea o vechime în muncă de 36 de ani şi urma să se pensioneze anul viitor, afirmă liderul de sindicat de la Laminorul 3 al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Dorin Vâţă, citat de corespondentul MEDIAFAX.
„L-am cunoscut pe Ioan Bozdog, cu care am lucrat la Laminorul 3, unde el a fost strungar. Am fost şeful lui de sindicat şi l-am cunoscut foarte bine. Era un om blând, sensibil şi sufletist, care se stresa de situaţia creată după ce a fost trimis în şomaj. Miercuri trebuia să mergem să semnăm actele la şomaj. Era cel mai bun strungar din secţie, iar în cei peste 36 de ani de activitate nu a avut nicio absenţă nemotivată”, a spus Vâţă.
Potrivit acestuia, Ioan Bozdog mai avea un an până să iasă la pensie.
Vâţă a afirmat că, în urmă cu doi ani, la combinatul Mechel Câmpia Turzii s-a mai sinucis un alt angajat, Simion Cristurean, care a cedat psihic în condiţiile în care în combinat ar fi urmat să aibă loc evaluări ale activităţii.
„Le-am spus ruşilor încă de atunci că nu se face consiliere psihologică şi că ar trebui să îi preocupe şi acest aspect”, a adăugat Vâţă.
Primarul comunei Viişoara, Ioan Roman, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că înmormântarea lui Ioan Bozdog, care locuia în comună, va avea loc joi.
„Era un om de treabă, avea două fete, iar cea mică lucrează chiar la Primăria Viişoara. Ea m-a şi anunţat că tatăl său s-a spânzurat, marţi, în casă. Regret că a recurs la acest gest. Înmormântarea va avea loc joi, la Viişoara, fără preot, pentru că s-a sinucis”, a spus Roman.
Bărbatul, Ioan Bozdog, s-a sinucis marţi, foştii colegi ai acestuia spunând că a recurs la acest gest din cauza disperării întrucât nu mai avea bani să îşi achite ratele la bănci.
Bărbatul urma să împlinească miercuri 58 de ani. Acesta a fost găsit spânzurat marţi seară, în locuinţa sa.
„Colegul nostru a fost găsit mort aseară, s-a sinucis. Stresul şi momentele grele l-au pus la pământ. Nu ştim dacă a avut şi alte probleme, dar cu siguranţă l-a doborât situaţia de aici”, a afirmat Ion Vuţă, unul dintre liderii sindicali de la Mechel Câmpia Turzii.
Un alt fost coleg al bărbatului a spus că acesta avea rate la bănci, pe care nu le mai putea achita în condiţiile în care fusese disponibilizat şi nu îşi primise salariile compensatorii.
„Bărbatul a lucrat ca strungar la laminorul 3 de la Mechel Câmpia Turzii. A fost un muncitor nemaipomenit. Avea două fete şi şi-a pus capăt zilelor pentru că nu mai putea face faţă greutăţilor fionanciare. Zilele trecute a fost somat de bancă să îşi plătească ratele şi nu avea de unde”, a spus un fost coleg al bărbatului.
Peste o sută de angajaţi disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii protestează, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa combinatului, faţă de neacordarea salariilor compensatorii.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joia trecută, că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.
Tot atunci, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.
Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.
Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.
Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.