„Ei, în unanimitate, au subliniat necesitatea prelungirii acestui cadru legislativ. Noutatea este că ne-au rugat să renunţăm la anexa cu cele 16 companii, considerând că persoanele disponibilizate din sectorul bugetar trebuie să beneficieze de drepturi similare cu ale tuturor celorlalţi. Am luat act de acest lucru”, a declarat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Cu o săptămână în urmă, MEDIAFAX a anunţat că Guvernul va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare.
Persoanele concediate vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi. Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
Proiectul ordonanţei a fost prezentat miercurea trecută de MEDIAFAX şi ulterior publicat şi pe site-ul Ministerului Economiei.
Ulterior, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să retragă proiectul privind protecţia socială a angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi şi să clarifice acest subiect.
Vosganian a afirmat joia trecută că sindicatele au cerut urgentarea proiectului ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială a eventualelor persoane concediate din companiile energetice, pentru prelungirea cadrului legal, expirat, şi şi-au dat acordul privind conţinutul proiectului.