Vosganian: Toţi cei disponibilizaţi din sectorul de stat trebuie să primească salarii compensatorii

Toţi salariaţii disponibilizaţi din sectorul de stat trebuie să beneficieze de salarii compensatorii indiferent din ce companie fac parte, a arătat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, după o întâlnire cu reprezentanţii principalelor federaţii sindicale din România.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 12:09
Vosganian: Toţi cei disponibilizaţi din sectorul de stat trebuie să primească salarii compensatorii

Reprezentanţii sindicatelor i-au solicitat ministrului Economiei să renunţe la anexele din ordonanţa referitoare la reorganizarea companiilor de stat care prevedeau că salariaţii din cele 16 companii pot beneficia de un sistem de protecţie socială şi au cerut ca acest sistem de protecţie să fie extins pentru toţi angajaţii companiilor de stat care se află în situaţii similare.

‘Este o propunere făcută de sindicate de care eu am luat act şi pe care o vom supune dezbaterii cu celelalte instituţii care trebuie să avizeze proiectul de lege. Am primit până acum puncte de vedere de la Ministerul Justiţiei şi de la Ministerul Muncii, dar va trebui ca şi această propunere să o supunem dezbaterii”, a precizat Vosganian.

Acesta a subliniat că societăţile aflate în insolvenţă au un regim special şi nu se vor afla sub incidenţa acestei ordonate de urgenţă.

„Am fost întrebat dacă şi Oltchim se află sub incidenţa acestei ordonanţe de urgenţă. Companiile aflate în insolvenţă au un regim special, iar salariile compensatorii se acordă din resursele societăţii şi salariaţii se fac parte la adunarea creditorilor cu aceste sume. Drepturile lor sunt cele prevăzute de lege dar firmele aflate în insolvenţă în principal au un regim special, separat”, a adăugat şeful Economiei.

Potrivit sursei citate, proiectul de act normativ nu va fi discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

‘Nu o să discutăm azi în şedinţa de Guvern acest proiect. Noi vom proceda la preluarea punctelor de vedere de la Muncă şi Justiţie, dar nu afectează fondul textului. O să informez Guvernul de întâlnirea cu sindicatele’, a spus ministrul Economiei.

Ministerul Economiei a retras, săptămâna trecută, de pe site-ul instituţiei, proiectul de act normativ vizând restructurarea sau reorganizarea unor companii de stat, după ce premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Vosganian să retragă documentul şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Executivului.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevedea că 16 societăţi din domeniul energetic vor aplica programe de restructurare/reorganizare ce vor presupune concedieri colective până în 2018, salariaţii disponibilizaţi urmând să beneficieze de măsuri de protecţie socială.

Vosganian a precizat, la vremea respectivă, că Executivul nu are în vedere demararea unui proces de disponibilizări, ci va prelungi o formă de protecţie socială prevăzută de o ordonanţă de urgenţă adoptată în 2006 şi care a expirat în 2012.

„OUG de care vorbim este de fapt o prelungire a unor termene care s-au dat prin OUG 116/2006 şi care a fost actualizată în mai multe rânduri, inclusiv prin OUG 85 din 30 iunie 2009. În mare, textul ordonanţei este acelaşi, şi anume are în vedere că eforturile de restructurare, în situaţia în care vor duce la concedieri colective, salariaţii respectivi să beneficieze de o formulă de protecţie, care să aibă în vedere fie plăţi compensatorii, fie indemnizaţie de şomaj”, a declarat Vosganian, după şedinţa de Guvern de săptămâna trecută.

El a arătat că OUG 85/2009 a expirat la 31 decembrie 2012 şi, „la solicitarea partenerilor sociali”, acest termen urma să fie prelungit până în 2018.

Varujan Vosganian s-a întâlnit miercuri cu principalele federaţii sindicale din România pentru a discuta pe marginea Ordonanţei 116/2006 vizând reorganizarea companiilor de stat. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, Federaţiei Compirom, CNS Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, Confederaţiei Patronatul Român, CSDR, BNS şi reprezentanţii sindicatelor din două complexe energetice Oltenia şi Petroşani.

Te-ar mai putea interesa și
Vine recesiunea! Doar „pomenile electorale” au mai ținut economia pe plus, iar consumul nu mai poate crește la infinit – Date oficiale
Vine recesiunea! Doar „pomenile electorale” au mai ținut economia pe plus, iar consumul nu mai poate crește ...
Banca Națională a României și INS arată că Produsul Intern Brut al României (PIB) a revenit pe plus în al doilea trimestru, a stagnat în cel de-al treilea și va crește cel mult marginal pe......
Marinescu, RetuRo SGR: 80-85% din ambalajele puse pe piață în luna octombrie au fost returnate
Marinescu, RetuRo SGR: 80-85% din ambalajele puse pe piață în luna octombrie au fost returnate
”80%-85% din ambalajele puse pe piață în luna octombrie 2024 au fost returnate prin sistemul de garanție returnare. ...
Producția de porumb, la minimum. S-au recoltat 4,8 milioane de tone de pe 80% din suprafață. Am pierdut poziția de lider la exporturi. Date oficiale INS
Producția de porumb, la minimum. S-au recoltat 4,8 milioane de tone de pe 80% din suprafață. Am pierdut poziția de lider ...
România ar putea marca anul acesta cele mai mici producții de porumb din 2015 încoace. După recoltarea a 80% din suprafața ...
Apare un nou gigant imobiliar: MAS Real Estate se desprinde de Prime Kapital și preia mai multe malluri
Apare un nou gigant imobiliar: MAS Real Estate se desprinde de Prime Kapital și preia mai multe malluri
Compania imobiliară MAS PLC din Africa de Sud, la care unul dintre acționarii majoritari este PK Investments Ltd., a anunțat ...