Mişu Negriţoiu: piaţa merge spre creditarea în lei

Preşedintele ING Bank România crede că piaţa din România se îndreaptă spre creditarea în lei, inclusiv în zona ipotecară, chiar dacă dobânzile rămân ridicate şi că trecerea la Prima casă în lei ar fi un semnal al statului că sprijină moneda locală.
Mihai Banita - mie, 06 mart. 2013, 22:04
Mişu Negriţoiu: piaţa merge spre creditarea în lei

După ce ING a trecut la creditarea exclusiv în lei începând cu 2013, preşedintele băncii, Mişu Negiţoiu, spune că acesta este traseul pe care îl ca urma şi restul pieţei în viitor.

ING este cea de-a doua bancă din sistem care trece exclusiv la creditele în lei, după ce BCR, cea mai mare bancă din sistem, a făcut acelaşi lucru la sfârşitul anului trecut, inclusiv în ceea ce priveşte creditele ipotecare pe termen lung.

„Piaţa va merge în acea direcţie oricum, piaţa merge spre creditarea în lei. Noi avem un rol secundar în formarea pieţei, probabil BCR va avea un impact mai mare, şi se pare că sunt şi alţii, care, chiar dacă nu o declară, vor să facă asta”, a declarat Negriţoiu în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost anunţate rezultatele băncii din 2012, an cu profit record pentru banca olandeză în România.

Întrebat dacă programul Prima casă exclusiv în lei ar da un impuls finanţării pe termen lung în moneda locală, Negriţoiu a declarat că asta ar constitui un semnal al statului. „Cred ar fi mai mult un semnal decât o contribuţie reală, un semnal al autorităţilor că se sprijină creditarea în lei”.

Creditele în lei sunt, încă, semnificativ mai scumpe decât cele în euro, lucru care atârnă greu în decizia clienţilor de a se împrumuta pe termen lung în moneda locală. Rata lunară la un credit în Prima casă în lei este cu 50% mai mare faţă de varianta în euro, iar clientul plăteşte cu valoarea unei case mai mult pentru creditul în lei faţă de cel în euro. Astfel că aproape toate creditele acordate prin Prima casă au fost în euro, iar la nivelul creditului pentru locuinţe, datele BNR arată o cotă foarte mică pentru lei, chiar dacă aceasta a înregistrat o creştere anul trecut.

De cealaltă parte este riscul valutar, pe care Michal Szczurek, directorul polonez al ING România, îl evaluază ca fiind determinant.

„Sunt motive sistemice solide pentru a renunţa la creditarea în euro (…) Dacă leul se depreciază cu 20%, clientul va trebui să muncească cu 5 ani mai mult doar ca să plătească banii înapoi (…) Dacă sunt clienţi care vor credite în valută, atunci îi lăsăm să meargă la altă bancă”, a declarat Szczurek.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...