Rezultatele studiului, care înregistrează o scădere a mitei plătite în administraţie sau societăţi publice pentru a obţine un anumit serviciu, atestă „o sensibilizare şi reacţii în creştere din partea societăţii împotriva corupţiei”, s-a felicitat, în timpul unei conferinţe de presă, preşedintele filiale greceşti a ONG-ului, Costas Bakuris.
„Desigur, criza are un rol, limitând veniturile în familii, dar un mesaj pozitiv reiese din scăderea micii corupţii”, atât în domeniul public, cât şi în domeniul privat, a adăugat el.
În plus, el a constatat o „maturizare a cetăţenilor” în aceşti ani de proastă guvernare.
Pentru prima oară din 2007, volumul total al mitei estimate a scăzut sub jumătate de miliard de euro, adică la 420 de milioane de euro faţă de 787 de milioane de euro în 2009, un an electoral marcat de creşterea corupţiei chiar înainte ca ţara să plonjeze în criza datoriilor.
Cazurile semnalate sunt, de asemenea, în scădere, cu 6,3% de familii care pretind că au fost solicitate de către funcţionari publici, iar 4,5% de către furnizori privaţi.
În 2012, mituitorii au plătit în medie 1.228 de euro în domeniul public, în scădere cu 12% faţă de anul anterior, în timp ce „bugetul” mediu pentru domeniul privat a fost stabilit la 1.442 de euro (+2,6%).
După ce şi-a concentrat eforturile să reducă salariile şi pensiile, Grecia este presată de creditori, UE şi FMI, să atace în mod serios corupţia şi frauda fiscală, atât pentru a aduce bani la buget, cât şi pentru a menţine un nivel minim de coeziune socială.