Consilierii locali din Tîrgu Mureş au votat, joi seară, după dezbateri îndelungi, contractarea unui împrumut în valoare de 18 milioane de lei de către Primărie, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum şi modificarea unor acte normative, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Conform autorităţilor locale, împrumutul este necesar pentru a răspunde dispoziţiei Guvernului conform căreia administraţiile locale au obligaţia diminuării volumului acestora cu cel puţin 85 la sută, până la data de 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.
Împrumutul va fi acordat de la Trezoreria statului, având termen de rambursare de maximum cinci ani.
Potrivit expunerii de motive prezentate în Consiliul Local Tîrgu Mureş, în prezent, la municipalitate, „în baza înregistrărilor din contabilitate, valoarea arieratelor este în sumă de 20.853.277,61 lei, din care cheltuieli materiale în valoare de 8.591.520,38 de lei, cheltuieli privind investiţiile în valoare de 5.760.061,45 de lei, iar cele aferente proiectelor cu finanţare externă în valoare de 6.501.695,78 de lei, din care contribuţie proprie a municipiului în sumă de 2.970.087 de lei”.
Ionela Ciotlăuş (USL), viceprimar al municipiului Tîrgu Mureş, a declarat, vineri, că cere ca, în momentul în care se va scrie cererea de finanţare către Trezorerie, să se ţină cont de tabelul cu arieratele care a fost prezentat în comisiile de specialitate, pentru a nu se plăti preferenţial unele contracte – dat fiind că va fi disponibilă suma de 18 milioane de lei, iar volumul arieratelor este de peste 20 de milioane de lei.
„Unii dintre furnizori au, conform contractelor încheiate, sume foarte mari de recuperat şi n-am vrea ca aceştia să fie plătiţi şi furnizorii mai mici nu. Vrem să se plătească proporţional”, a arătat Ciotlăuş.
Autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.
Administraţia locală va avea însă posibilitatea să se împrumute din Trezorerie cu suma necesară achitării arieratelor, dar cu obligaţia de a începe rambursarea, în tranşe lunare egale, în luna imediat următoare după contractarea împrumutului.