Companiile americane fac profituri record, dar majoritatea banilor sunt ţinuţi offshore

Companiile americane obţin profituri record, dar păstrează tot mai mulţi bani în paradisuri fiscale, astfel că 60 dintre acestea, analizate de Wall Street Journal, au pus anul trecut deoparte offshore o sumă cumulată de 166 miliarde de dolari, protejând astfel 40% din câştiguri de fiscul american.
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 15:16
Companiile americane fac profituri record, dar majoritatea banilor sunt ţinuţi offshore

Cele 60 de companii au fost selectate pentru analiză întrucât în 2011 au păstrat fiecare în străinătate cel puţin 5 miliarde de dolari.

Această practică este rezultatul legislaţiei americane potrivit căreia companiile nu trebuie să plătească impozite pe profitul obţinut de subsidiarele din străinătate, dacă banii nu sunt repatriaţi în Statele Unite.

Marile companii americane înregistrează o parte mai mare din vânzări pe pieţele externe cu ritm rapid de dezvoltare. Companiile transferă totodată o parte mai mare din profituri şi prin atribuirea diviziilor externe a unor patente valoroase şi a licenţelor.

Neimpozitarea profiturilor din străinătate face obiectul unor dezbateri aprinse legate de politica şi codul fiscal din Statele Unite.

Grupurile de afaceri susţin că profiturile companiilor americane trebuie impozitate acolo unde sunt generate, aşa cum procedează multe ţări. Mai mult, aceste grupuri susţin că impozitele din SUA sunt mai mari decât în alte ţări, iar companiile americane sunt dezavantajate.

Alţii sunt de părere că sumele tot mai mari din străinătate ale companiilor sunt rezultatul unor manevre complicate ale acestora, de a raporta profitul în ţări cu fiscalitate redusă.

Din cele 60 de companii analizate, 10 au păstrat în străinătate profituri mai mari decât profitul impozitat.

Între acestea se află şi Abbott Laboratories, al cărei profit din străinătate a crescut anul trecut cu 8,1 miliarde de dolari, la 40 de miliarde de dolari. Creşterea este mai mare decât profitul net de 6 miliarde de dolari al grupului, care a fost afectat de un cost excepţional de 1,4 miliarde de dolari rezultat din rambursarea anticipată a unei datorii. Abbot a raportat pierdere înainte de taxe, la operaţiunile din SUA. Un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să comenteze.

Honeywell International şi-a majorat anul trecut profitul subsidiarelor din străinătate, alocat pentru investiţii, cu 3,5 miliarde de dolari, la 11,6 miliarde de dolari, creştere echivalentă cu profitul anual al grupului industrial, excluzând o ajustare pentru programul de pensii.

Potrivit analizei, profiturile totale deţinute de sucursalele din străinătate ale celor 60 de companii au crescut anul trecut cu 15%, la 1.300 de miliarde de dolari, de la 1.130 miliarde de dolari cu un an în urmă.

Tendinţa este mai pronunţată la 26 de companii tehnologice şi de furnizoare de produse destinate îngrijirii sănătăţii. Împreună, aceste companii au păstrat anul trecut la sucursalele din străinătate 122 de miliarde de dolari, respectiv aproape trei sferturi din totalul de 166 miliarde de dolari.

La unele dintre aceste companii, diviziile offshore păstrează aproape tot numerarul grupului.

Potrivit Johnson&Johnson, subsidiarele sale externe deţineau la sfârşitul anului trecut numerar şi echivalent de numerar în valoare de 14,8 miliarde de dolari, dintr-un total de 14,9 miliarde dolari.

Nu toate profiturile sunt păstrate în numerar, o parte din bani fiind folosite la investiţii de capital.

Microsoft şi-a majorat deţinerile la subsidiarele din străinătate cu 16 miliarde de dolari, la 60,8 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat în iunie 2012, creşterea fiind echivalentă cu profitul net de 17 miliarde de dolari obţinut în anul respectiv.

Te-ar mai putea interesa și
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, mai generos și mai bine adaptat cerințelor clienților. ...
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea ...
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...