Aproximativ 92 la sută din 1.672 de alegători din acest arhipelag disputat din Atlanticul de sud au spus „da” în proporţie de 98,8 la sută în favoarea menţinerii statutului de teritoriu de peste mări al Regatului Unit pentru insulele Falkland, conform cifrelor oficiale.
Doar trei voturi au fost exprimate împotriva menţinerii insulelor în cadrul Marii Britanii.
Răsunătorul rezultat de „da”, care a fost publicat la ora 22:30 (03;30, ora României) în arhipelagul din Atlanticul de sud, nu a fost contestat.
Dacă acest scrutin s-a desfăşurat cu aprobarea guvernului britanic care controlează arhipelagul din 1833, Argentina l-a descalificat ca fiind o „tentativă britanică de manipulare” şi a prevenit că „nu va rezolva diferenţele asupra suveranităţii”.
Pentru Buenos Aires, „insularii” constituie o „populaţie implantată” de către britanici şi nu pot revendica dreptul la autodeterminare.
În timp ce comitetul special al ONU pentru decolonizare solicită deschiderea negocierilor britanico-argentiniene pentru a reglementa problema, „insularii” speră că acest referendum le va susţine cauza.
În 2012, cea de-a 30-a aniversare a războiului dintre Marea Britanie şi Argentina asupra acestor insule, ce s-a soldat cu peste 900 de morţi, a suscitat o reluare a tensiunilor dintre cele două state.