În fiecare zi, în Europa falimentează zeci de întreprinderi mici și mijlocii, întrucât facturile pe care le emit nu sunt plătite. Drept urmare, dispar locuri de muncă și rămân neexploatate oportunități de afaceri, iar revenirea la creștere economică este amânată, spun oficialii CE. În acest context, tocmai ca să pună capăt practicilor de întârziere a plăților, Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.
Directiva europeană privind întârzierea efectuării plăţilor spune că autoritățile publice trebuie să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanțe excepționale, în termen de 60 de zile calendaristice.
Potrivit Directivei, întreprinderile trebuie să își plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care se stabilesc intenționat alte condiții și în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.
Totodată, întreprinderile au dreptul să solicite dobânzi pentru plățile întârziate și pot obține automat o sumă minimă fixă de 40 euro cu titlu de compensație, pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensații pentru toate costurile de recuperare restante.
Mai mult, întreprinderile pot contesta mai ușor în instanțele naționale clauzele și practicile vădit injuste, potrivit Directivei privind întârzierea plăţilor.
Rata statutară a dobânzii pentru plățile întârziate crește la cel puțin 8 puncte procentuale peste dobânda de referință a Băncii Centrale Europene iar autoritățile publice nu au voie să stabilească o rată a dobânzii pentru plăți întârziate sub acest prag, potrivit Directivei.
Directiva obligă statele membre să publice ratele dobânzii pentru plățile întârziate astfel încât toate părțile implicate să fie informate.
Statele membre pot continua să mențină sau să pună în aplicare legi și reglementări care sunt mai oportune creditorului decât dispozițiile directivei.
Măsurile reglementate prin Directivă sunt însă opționale pentru întreprinderi. În anumite cazuri, întreprinderile vor să prelungească termenul de plată cu câteva zile sau săptămâni ca să păstreze relații comerciale bune cu un anumiţi clienţi.
Noile măsuri reglementate prin Directivă sunt însă obligatorii pentru autoritățile publice.