„Este esenţial să adoptăm moneda Euro în trei-patru ani, astfel riscăm ca următoarea modificare a Tratatelor UE să ne găsească neintegraţi, în afara zonei Euro şi să rămânem aşa”, a afirmat Băsescu, el arătând că există „mai multe voci” în UE care vorbesc despre Uniunea „cu două viteze”, cu statele care au adoptat Euro şi cele non-Euro.
El a subliniat că aderarea la zona Euro nu este facultativă, ci o obligaţie asumată de România prin Tratatul de aderare.
„În acest moment, ţinta oficială este 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR”, a arătat Băsescu.
De asemenea, preşedintele a arătat că România este stabilizată macroeconomic şi îndeplineşte în mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei comune europene, arătând însă că îndeplinirea acestora nu garantează „succesul” economiei româneşti în zona Euro, fiind necesară o economie competitivă care depinde în primul rând de companiile de stat.
„Dacă nu înţelegem că rentabilizarea este cheia, ne pregătim de pe acum pentru un eşec”, a afirmat Băsescu, arătând că e nevoie de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin Acordul cu FMI şi Comisia Europeană privind introducerea managementului privat şi privatizarea companiilor de stat.
El a a făcut un apel către Guvern şi Parlament în vederea creşterea competitivităţii economiei româneşti şi a criteriilor de la Maastricht pentru a putea intra pregătiţi în zona Euro.
„Chiar dacă am îndeplini toate criteriile de la Maastricht, chiar dacă suntem parte a tuturor acordurilor destinate zonei Euro, succesul în interiorul zonei Euro nu poate fi garantat. Am văzut ţări – şi asta v-o spun din experienţă – care au intrat acum trei ani, acum doi ani în zona Euro având toate criteriile de la Maastricht îndeplinite. După un an, aceste ţări au intrat în recesiune şi, ulterior, în criză. Principalul motiv – lipsa de performanţă a economiilor lor, lipsa de competitivitate. În ceea ce ne priveşte, apreciez că, înainte de a intra în zona Euro, avem obligaţia să aducem companiile de stat la un nivel de competitivitate acceptabil. De aceea, îndeplinirea cu bună-credinţă, cu seriozitate a obligaţiilor asumate în acordul cu UE şi FMI este esenţială. Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esenţiale înainte de intrare în zona Euro”, a afirmat preşedintele.
El a arătat că România îndeplineşte în vederea aderării la zona Euro criteriul privind deficitul bugetar sub 3%, care în 2012 a fost de 2,8%, iar fluctuaţia cursului de schimb este menţinută între +/- 15%, fiind un alt criteriu atins.
Băsescu a spus că Guvernul şi BNR pot realiza uşor, printr-un „efort conjugat”, şi celelalte două criterii de la Maastricht restante, adică dobânzile la creditele pe termen lung şi rata inflaţiei.
„Dobânzile la credite pe termen lung trebuie să nu depăşească, conform calculelor medii, 3,7%. În momentul de faţă, România s-a împrumutat cu 4,5% pe termen lung şi perspectiva este de scădere a dobânzilor la împrumuturile statului român. În sfârşit, ultimul criteriu care trebuie să fie îndeplinit este legat de inflaţie care, conform calculelor de inflaţie medie în Uniunea Europeană, ar trebui să fie 2,8%. Cred că nici din acest punct de vedere România nu este foarte departe de criteriile de la Maastricht. Aş spune că un efort conjugat al Guvernului şi al Băncii Naţionale ar putea să facă ultimele două criterii pe care nu le îndeplinim încă, uşor de atins”, a spus şeful statului.
El a mai amintit că aderarea la zona Euro poate fi uşurată şi de faptul că România s-a angajat consecvent în toate acordurile care îi erau destinate în fază iniţială numai zonei Euro – Pactul Euro-Plus, noua uniune bancară şi Tratatul fiscal.