Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,4% în debutul şedinţei de tranzacţionare, limitând avansul înregistrat de la începutul acestui an la 5,7%.
„Ciprul începe să dezvăluie cum funcţionează Bruxellesul. Unul dintre stâlpii de rezistenţă ai reformei bancare din Europa era garantarea depozitelor, care din păcate nu mai este pe masă.Pentru ţările de la periferie, ar putea urma noi refinanţări în sectorul bancar”, comentează pentru Bloomberg un analist de la Credit Suisse Private Banking, Londra.
Parlamentarii ciprioţi se vor reuni marţi, la ora locală 18:00, pentru a dezbate cum va fi distribuită în rândul depozitelor bancare taxa prin care guvernul trebuie să strângă 5,8 miliarde euro, potrivit ţintelor stabilite de miniştrii Finanţelor din zona euro.
Anunţată sâmbătă, 16 martie, taxa a provocat furie în rândul populaţiei din Cipru şi este considerată pe plan internaţional un precedent periculos pentru zona euro. Pentru a preveni retrageri masive de depozite, guvernul a dispus ca sucursalele bancare să rămână închise până miercuri inclusiv.
Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot a declarat că cel mai probabil parlamentul nu va aviza marţi proiectul, potrivit Reuters, preluată de Bloomberg.
Acordul în forma iniţială presupune taxarea cu 6,75% a depozitelor mai mici de 100.000 euro din băncile cipriote, respectiv cu 9,9% a celor care depăşeasc această valoare. O sursă oficială europeană a declarat că ţinta ar putea fi atinsă prin scutirea depozitelor de sub 100.000 euro şi taxarea cu 15,6% a celor mai mari.
Atenţia investitorilor se va îndrepta marţi şi spre Germania, unde institutul de cercetare economică ZEW va prezenta un raport privind încrederea în economie în luna martie.
În SUA sunt aşteptate date privind evoluţia pieţei rezidenţiale.