După 48 de ore de consultări cu toţi liderii de partide, Napolitano a declarat că îşi va anunţa decizia vineri.
Potrivit presei italiene, el îi va oferi o şansă lui Bersani, liderul principalei forţe politice din Parlament, care are majoritate absolută în Camera Deputaţilor dar doar majoritate relativă în Senat, după alegerile legislative de la sfârşitul lui februarie.
„Napolitano îi va încredinţa mandantul lui Bersani cu condiţia ca acesta să dispună de cifre sigure” privind majoritatea sa parlamentară, scrie pe prima pagină principalul cotidian al ţării, Corriere della Sera, vorbind despre „parcursul unui mandat condiţionat”.
La Stampa, cotidianul moderat al grupului Fiat, afirmă că Bersani nu ar trebui să „primească un mandat”, ci să i se „încredinţeze misiunea”, ceea ce este diferit, de a încerca să formeze un Guvern, semn al neîncrederii preşedintelui în capacitatea liderului stângii de a găsi numărul necesar de parlamentari pentru a asigura votul de încredere al Guvernului.
Liderul stângii încearcă în zadar de mai multe săptămâni să obţină în Camera superioară a Parlamentului susţinerea Mişcării 5 Stele (M5S), care a cristalizat votul contestatar şi s-a clasat pe locul al treilea în urma dreptei lui Berlusconi.
Liderul M5S, fostul actor de comedie Beppe Grillo, care i-a închis uşa în nas de mai multe ori, a confirmat joi, în cadrul întâlnirii cu Napolitano, că formaţiunea sa nu va acorda votul de încredere unui Guvern Bersani.
Fostul premier Silvio Berlusconi, a cărui formaţiune de dreapta s-a clasat pe locul al doilea, propune zilnic o „mare coaliţiei în interesul ţării” cu Bersani, dar acesta din urmă repinge cu aceeaşi regularitate orice idee de acord cu dreapta.