Ultima zi a vizitei lui Obama în Israel şi teritorii, marcată de gesturi simbolice

Preşedintele american Barack Obama şi-a început, vineri, cea de-a treia zi a vizitei în Israel şi teritoriile palestiniene prin a aduce un omagiu la mormintele fondatorului sionismului, Theodor Herzl, şi fostului prim-ministru Yitzhak Rabin, asasinat în 1995 şi devenit un simbol al procesului de pace israelo-palestinian, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 10:33
Ultima zi a vizitei lui Obama în Israel şi teritorii, marcată de gesturi simbolice

Sub un soare strălucitor, în cimitirul Muntele Herzl de la Ierusalim, Obama a depus o coroană de flori la mormântul lui Theodor Herzl, sionistul vizionar care a murit cu mai bine de patru decenii înainte de întemeierea statului Israel, în 1948.

Potrivit unor oficiali, actuala vizită îşi propune să corecteze impresia dată de preşedintele american cu ocazia discursului său din 2009 de la Cairo, în care a părut să pună la îndoială legitimitatea statului evreu reieşit din Holocaust.

Un alt gest simbolic al liderului american a fost şi vizita făcută vineri dimineaţa la memorialul Yad Vashem. „Nimic nu ar putea fi mai puternic”, a declarat Obama la memorialul dedicat celor 6 milioane de evrei victime ale nazismului în Al Doilea Război Mondial.

Pe parcursul celor trei zile, Barack Obama a încercat să câştige opinia publică israeliană, asigurând-o de întregul sprijin al Statelor Unite, într-un context de tensiuni în creştere legate de ambiţiile nucleare ale Iranului şi de războiul civil din Siria.

Într-un discurs rostit miercuri, el i-a îndemnat totuşi pe israelieni să îşi preseze liderii politici să îşi asume riscuri şi să asigure pacea cu palestinienii. El i-a chemat pe studenţii cărora li s-a adresat să se imagineze în locul vecinilor lor din teritoriile ocupate.

Dacă la Ierusalim a câştigat aplauze frenetice, preşedintele american a avut parte, joi, de o primire mai rece în timpul discuţiilor din Cisiordania cu palestinienii, dezamăgiţi că Washingtonul nu exercită presiuni sporite asupra Israelului pentru a opri colonizările.

Liderul de la Casa Albă i-a reiterat premierului Benjamin Netanyahu că procesul de colonizare în Cisiordania dăunează eforturilor de pace.

După o rundă finală de negocieri cu Netanyahu vineri, Obama se va întâlni din nou cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas la Betleem, unde va vizita Biserica Nativităţii, într-un gest de solidaritate cu comunităţile creştine din regiune, tot mai împuţinate numeric.

Obama se va îndrepta apoi spre Amman, Iordania, pentru discuţii cu regele Abdullah al II-lea, un aliat cheie al SUA În Orientul Mijlociu.

În Iordania, Barack Obama va vizita ruinele oraşului antic Petra, în sudul ţării, după care va decola la bordul Air Force One spre Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...