O firmă a dezvoltatorului ungar Ablon care deţine un teren în Mogoşoaia, în incapacitate de plată

O firmă prin care dezvoltatorul imobiliar Ablon Group din Ungaria deţine un teren în Mogoşoaia, pe care compania intenţiona să construiască un complex de 116 de vile, a intrat în incapacitate de plată, pentru că nu a mai putut rambursa un credit de la Volksbank Austria ajuns la scadenţă.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 16:39
O firmă a dezvoltatorului ungar Ablon care deţine un teren în Mogoşoaia, în incapacitate de plată

Compania deţine un teren de 93.800 metri pătraţi la Mogoşoaia, achiziţionat în anul 2007, unde intenţiona să construiască 116 vile, totalizând 40.000 metri pătraţi. Terenul era evaluat la jumătatea anului trecut la 5,6 milioane de euro, iar creditul aferent acestuia este de 4,8 milioane de euro, expirat în decembrie 2011.

Creditul face parte dintr-un portofoliu de opt împrumuturi pe care compania nu a reuşit să le plătească şi care au ajuns la scadenţă, în valoare de aproape 30 de milioane de euro, la care se adaugă dobânzi. Creditele au fost accesate pentru proiectul din Mogoşoaia şi altele din Ungaria şi Cehia.

„Ni s-a cerut să plătim aceste credite, dar având în vedere că nu am reuşit să adunăm suficienţi bani din vânzarea acestor proprietăţi, firmele subsidiare au intrat în incapacitate de plată”, se arată într-un anunţ al Ablon.

Creditele neperformante au fost vândute de către Volksbank firmei CPI Beta, o subsidiară a CPI Group, dezvoltor imobiliar din Cehia. CPI a plătit pentru credite 50% din valoarea nominală, plus 50% din dobânzi şi penalităţi. Volksbank deţine 24,3% din grupul Ablon, iar CPI Group, este cel mai mare acţionar, cu 50,89% din capital, controlat prin intermediul omului de afaceri Radovan Vítek, proprietarul grupului din Cehia.

Ablon Group deţine în România şase terenuri, însumând aproape 700.000 de metri pătraţi, dintre care două în zona Pipera, unul în Mogoşoaia, unul pe Bulevardul Timişoara din Capitală, al cincilea în centrul Capitalei şi încă unul în nordul Bucureştiului, în apropierea aeroportului Henri Coandă. Compania a anunţat că intenţionează să menţină în portofoliu doar 225.000 de metri pătraţi din suprafaţa totală deţinută pe piaţa locală, iar restul de 445.100 de metri pătraţi să îl vândă.

Cel mai mare proiect al grupului ar fi fost un complex de birouri în nordul Bucureştiului, investiţie estimată în 2008, la anunţarea proiectului, la 280 de milioane euro.

Ablon a blocat însă toate investiţiile din România până când condiţiile pieţei se vor îmbunătăţi, după ce începuse lucrările la complexul Sunset Residences din Drumul Taberei. Dezvoltatorul intenţiona să construiască zece blocuri cu circa 2.000 de locuinţe, în urma unei investiţii de 160-170 milioane de euro, dar lucrările au fost oprite încă din 2009.

Compania are de rambursat un credit de 17,2 milioane de euro, expirat de asemenea în decembrie 2011, pentru proiectul din Drumul Taberei, de pe bulevardul Timişoara.

Terenurile deţinute în România de dezvoltatorul ungar erau evaluate la sfârşitul primului semestru al anului trecut la 30 milioane de euro, cu 17 milioane de euro mai puţin decât la finele anului 2011, astfel că acestea au ajuns să valoreze mai puţin de 30% din valoarea din 2008.

Valoarea terenurilor achiziţionate de Ablon Group în perioada 2007-2008 pentru construcţia de spaţii de birouri şi locuinţe a început să se reducă începând cu 2008, urmând trendul de pe piaţa imobiliară locală. Astfel, la finele anului 2008 terenurile erau evaluate la 104 milioane de euro, în decembrie 2011 la 47 milioane de euro, iar în iunie 2012 la 30 de milioane de euro.

Evaluarea pentru anul 2012 a fost realizată de firma de servicii imobiliare Colliers International.

În total, în regiune Ablon deţinea la jumătatea anului trecut 1,24 milioane de metri pătraţi în 23 de amplasamente din Budapesta, Praga, Bucureşti, Varşovia şi Gdansk, unde sunt programate dezvoltări de proiecte. În plus, grupul are 15 proiecte finalizate, în Budapesta şi Praga, totalizând 200.000 mp. Portofoliul de active este evaluat la 385 de milioane de euro. Grupul a raportat venituri de 14,3 milioane de euro comparativ cu 15 milioane de euro în semestrul corespunzător din 2011.

Ablon a înregistrat în perioada analizată pierderi nete de 75 milioane de euro, faţă de un rezultat negativ de 2,3 milioane de euro cu un an înainte, pe fondul scăderii valorii proprietăţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...