Următoarele câteva ore decid soarta Ciprului

Parlamentarii Ciprului trebuie să ia decizii majore vineri, pentru prevenirea unui dezastru financiar, a anunţat Guvernul de la Nicosia, în timp ce Parlamentul se pregăteşte pentru dezbaterea mai multor propuneri de criză, relatează MarketWatch.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 17:14
Următoarele câteva ore decid soarta Ciprului

„Următoarele câteva ore vor decide viitorul ţării”, a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului, Christos Stylianides, într-o declaraţie la televiziune.

El a spus că orice decizie se va lua vor fi şi aspecte dureroase, dar ţara trebuie salvată, guvernul cerând tuturor să îşi asume partea sa de contribuţie.

Oficialii ciprioţi trebuie să aprobe o legislaţie care să asigure fondurile necesare pentru planul european de salvare şi care să fie acceptată şi de partenerii din zona euro.

Liderii europeni au adoptat o poziţie dură, cerând restrângerea sectorului bancar cipriot.

Ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care conduce Eurogroup, forul miniştrilor de profil din zona euro, a declarat vineri că oficialii europeni se concentrează pe menţinerea Ciprului în uniunea monetară.

Investitorii de pe pieţele financiare sunt optimişti în privinţa unui posibil acord, astfel că euro s-a apreciat cu 0,72%, la peste 1,3 dolari pe unitate, iar bursele europene şi Wall Street sunt în creştere.

Oficialii zonei euro au aprobat săptămâna trecută un plan de salvare a Ciprului în valoare de 10 miliarde de euro, care include şi o taxă pe depozitele bancare, pentru obţinerea altor 5,8 miliarde de euro, condiţie respinsă de Parlamentul de la Nicosia.

Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că în lipsa unui acord va opri de luni noapte accesul la lichidităţi al băncilor din Cipru.

Autorităţile cipriote au negociat şi cu Rusia o posibilă finanţare, dar ministrul de Finanţe Michael Sarris a plecat de la Moscova fără niciun rezultat.

Ciprul caută un plan alternativ acceptabil de către oficialii europeni, înainte de termenul dat de BCE, care ar putea include o versiune a impopularei taxe pe depozite, ca alternativă la intrarea în incapacitate de plată.

Discuţiile iau în calcul restricţii fără precedent asupra tranzacţiilor financiare, potrivit Wall Street Journal. Acestea ar permite autorităţilor să limiteze tranzacţiile non-cash, încasările de cecuri şi retragerile de bani şi chiar să transforme conturile în depozite la termen, la redeschiderea băncilor.

Instituţiile financiare din Cipru sunt închise din 16 martie şi ar urma să îşi reia activităţile marţea viitoare, luni fiind o sărbătoare publică.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...