Monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea ASE, emise de BNR

Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie, în scop numismatic, pe 25 martie, o monedă din argint, o monedă din tombac cuprat şi un set de trei monede - aur, argint, respectiv tombac cuprat - dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Academiei de Studii Economice.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 21:41
Monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea ASE, emise de BNR

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, caracteristicile monedelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale (astăzi Academia de Studii Economice) sunt următoarele: cea din argint are valoare nominală de 10 lei (titlu 999‰, formă rotundă, diametru de 37 mm, greutate de 31,103 g, calitate proof şi cant zimţat), cea din tombac cuprat are valoare nominală de 1 leu (formă rotundă, diametru de 37 mm, greutate de 23,5 g, calitate proof, cant zimţat). Setul este format dintr-o monedă din tombac cuprat, una din argint şi una din aur, cu valoarea de 100 de lei (titlu 900‰, formă rotundă, diametru de 21 mm, greutate de 6,452 g, calitate proof, cant zimţat).

Aversul monedei din aur prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, valoarea nominală „100 Lei”, stema României, inscripţia „Romania” şi anul de emisiune „2013”.

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, valoarea nominală „10 Lei”, stema României, inscripţia „Romania” şi anul de emisiune „2013”.

Aversul monedei din tombac cuprat prezintă Palatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, valoarea nominală „1 Leu”, stema României, inscripţia „Romania” şi anul de emisiune „2013”.

Reversul monedelor redă o compoziţie reprezentând Aula Magna a Palatului ASE din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc „ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI”, anul înfiinţării acesteia „1913” şi anul centenarului „2013”.

Monedele din argint şi din tombac cuprat, precum şi setul de monede, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajele pentru această emisiune sunt de 500 bucăţi pentru moneda de argint, 500 bucăţi pentru moneda de tombac cuprat şi 250 seturi (monede din aur, argint şi tombac cuprat).

Preţurile de vânzare sunt următoarele: 355 de lei/ bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din argint; 80 de lei/ bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat; 2.145 de lei/ bucata, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede.

Monedele dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Academia de Studii Economice din Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...