„Din câte ştiu eu, cele două companii şi-au manifestat interesul pentru privatizarea CFR Marfă, au avut astfel de discuţii cu consultantul în procesul de privatizare. La CFR Marfă am pus manageri performanţi şi vreau să arăt că, sub mandatul lui Relu Fenechiu, CFR Marfă îşi reduce pierderile. În mai puţin de jumătate de lună am reuşit să câştigăm două contracte în detrimentul unor firme private după ce timp de doi ani compania nu a mai câştigat un contract”, a spus ministrul Transporturilor, la Antena 3, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat că are încredere în noul manager al companiei CFR Marfă, Alexandru Drăghici, şi în noul preşedinte al Consiliului de Administraţie de la CFR Călători, Alexandra Gătej, chiar dacă aceasta a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu. El a explicat că aceşti manageri nu trebuie să asculte de ministru, ci să fie profesionişti.
„Cred că doamna Gătej ar fi putut avea un handicap şi nu o influenţă dacă ne gândim la scurta perioadă în care a avut o colaborare cu preşedintele Băsescu. Eu nu am apreciat-o pe doamna Gătej nu după această acţiune apropiată de politic a dumneaei, ci doar după ceea ce scrie la CV-ul dânsei şi la ce a făcut în compania unde a fost director şi în care a coordonat diviziile din opt state”, a explicat Relu Fenechiu.
Valoarea de piaţă a CFR Marfă va fi stabilită în cadrul procesului de evaluare care se va finaliza la sfârşitul lunii martie.
Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ – S.A. este o societate comercială la care Statul român deţine 100 % din capitalul social, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi este, la ora actuală, cel mai mare operator de transport feroviar de marfă din România. CFR Marfă este o societate aflată pe lista întreprinderilor publice monitorizate în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Urmare a ultimelor negocieri dintre Guvernul României şi misiunea comună a FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, derulate la începutul anului 2013, au fost stabilite noile condiţii pentru privatizarea CFR Marfă S.A. în cadrul unui calendar cu termene ferme, care presupune aprobarea strategiei de privatizare pentru vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni din capitalul social al companiei către un investitor strategic, până la începutul lunii februarie 2013, dar şi semnarea contractului cu ofertantul câştigător până la la sfârşitul lunii mai 2013.
Strategia de privatizare a fost avizată în CSAT, a parcurs toate etapele procesului de transparenţă decizională prevăzută de legislaţia în vigoare (fiind dezbătută cu partenerii sociali şi societatea civilă) şi ulterior a fost adoptată de Guvern.
În momentul de faţă în cadrul SNTFM ‘CFR Marfă’ SA a fost implementat managementul privat.
CFR Marfă SA dispune de un parc de material rulant alcătuit din 39.000 de vagoane din care 23.000 de vagoane utilizate în mod curent şi 900 de locomotive. Societatea are un număr de aproximativ 9.000 de angajaţi.
Guvernul a aprobat, în 13 februarie, strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA. Documentul propune vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni unui investitor strategic sau unui consorţiu format din investitori strategici şi financiari. Selecţia investitorului se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, şi anume negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmată de licitaţie cu ofertă în plic, conform legislaţiei în vigoare.
Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit.