Fonduri UE: Guvernul vrea să reducă numărul organismelor intermediare şi programelor operaţionale

Guvernul vrea să reducă numărul organismelor intermediare şi programelor operaţionale, pentru simplificarea procedurilor de accesare şi implementare a fondurilor europene în exerciţiul 2014-2020, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 11:49
Fonduri UE: Guvernul vrea să reducă numărul organismelor intermediare şi programelor operaţionale

„Vom discuta în şedinţa de Guvern de mâine (miercuri, n.r.) câte organisme intermediare şi câte programe operaţionale vom avea pentru exerciţiul 2014-2020. Acum avem câte şapte din fiecare, dar vrem să reducem numărul acestora”, a spus Teodorovici.

Oficialul a precizat că ministerul pe care îl conduce are în vedere descentralizarea procesului de accesare a fondurilor europene, astfel că la nivel central vor fi menţinute doar proiectele mari, derulate de companii mari, în timp ce cele mai mici vor fi transferate la Agenţiile Regionale de Dezvoltare.

„Vrem să mergem pe descentralizare spre regiuni, dar şi pe simplificare. Vrem să implicăm mai mult sistemul bancar şi mediul privat în implementarea proiectelor cu fonduri UE. Cred în sistemul bancar mai mult, pentru că cineva mai exigent stă cu ochii pe sistemul bancar”, a adăugat Teodorovici.

El a arătat că România trebuie să fie pregătită pentru exerciţiul 2014-2020, astfel încât trecerea să se facă fără sincope şi blocări.

„Primul pas îl vom face în luna mai când vom trimite primul acord de parteneriat dintre România şi UE, în care vor fi trecute priorităţile de finanţat. În luna septembrie vrem să avem deja proiectele de programe operaţionale, astfel ca anul acesta să fie aprobate cât mai multe dintre acestea de către UE, să nu stăm anul viitor să facem aceste formalităţi. Fiecare funcţionar are obligaţia să cheltuiască cei 21,8 miliarde de euro din prima zi”, a arătat Teodorovici.

În acelaşi timp, ministrul a reiterat că numărul angajaţilor Ministerului Fondurilor Europene trebuie redus.

„Avem un nou minister, supradimensiuonat pentru că am preluat de la Ministerul Finanţelor două direcţii. Vrem să-l reducem de la 300 la 200 de poziţii. Ţin să avem structuri suple şi eficiente, nu suprastructuri. Este adevărat că sunt locuri cu personal insuficient şi unde pregatirea nu este tocmai bună, sunt de asemenea diferenţe de salarii între diferite ministere şi vrem să le aliniem la nivelul de sus”, a mai spus Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...