„Vrem să facem o propunere în Consiliul de Administraţie să facem un regulament prin care fiecare depozitar din România să ia cunoştinţă de la bancă, fie că sunt bănci româneşti cu capital românesc, precum Banca Comercială Carpatica sau Banca Transilvania, fie că sunt bănci româneşti cu capital străin, cum sunt majoritatea, fie că sunt sucursale ale băncilor străine, să ia la cunoştinţă că a depozitul este garantat şi unde anume este garantat”, a declarat Guvernatorul Mugur Isărescu.
Isărescu vrea, astfel, ca deponentul român să fie clar informat în viitor în ce sistem sunt garantate depozitele. Acesta a făcut referire şi a explicat clar diferenţa dintre cele două bănci cu acţionari ciprioţi din România: Marfin Bank şi Bank of Cyprus, şi sistemele de garantare diferite din care fac parte.
„În România avem o bancă românească, Marfin, cu capital cipriot de la Banca Populară. Marfin are în totalitate garantate depozitele la fondul de garantare a depozitelor din România.
Cealaltă, Bank of Cyprus, este sucursală, ea depinde în totalitate de Bank of Cyprus din Cipru. În cazul unei sucursale, garantarea se face în Cipru. Acesta este şi motivul pentru care de fiecare dată când am apărut am spus că vorbim bănci româneşti cu capital străin, altfe Bank of Cyprus, ING şi Citi sunt sucursale [şi depozitele sunt garantate în alte ţări]”, a declarat Isărescu şi a ţinut să precizeze că Ciprul a anunţat că depozitele de până la 100.000 de euro vor fi plătite integral, fiind garantate.
În România, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar garantează depozitele persoanelor fizice şi a întreprinderilor mici şi mijlocii în limita a 100.000 de euro pentru fiecare deponent şi fiecare bancă.