Ce spune directorul Bursei, Victor Cionga, după ce a primit preaviz de două luni

„Restructurarea unei companii cum este Bursa nu se poate face "heirupist“, spune Victor Cionga, încă director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ca răspuns la decizia consiliului de administraţie de a transmite notificarea de încetare a contractului de mandat, încheiat în 18 iulie 2012. Încetarea contractului va deveni efectivă „în termen de două luni de la transmiterea notificării“, potrivit unui raport trimis de BVB pieţei pe care o administrează.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 05:55
Ce spune directorul Bursei, Victor Cionga, după ce a primit preaviz de două luni

„Sunt gata să asigur tranziţia conform contractului. Nu am primit încă nici o explicaţie clară cu privire la obiectivele majore pe care nu le-aş fi indeplinit. Ceea ce pot sa spun, insa, este ca restructurarea unei companii cum este Bursa de Valori nu se poate face „heirupist“, spune Victor Cionga, într-un comunicat de răspuns.

Decizia administratorilor Bursei „survine ca urmare a faptului că, raportat la aşteptările Consiliului, procesul de restructurare al (sic, n.r.) Bursei de Valori Bucureşti nu a înregistrat un progres suficient de rapid, fiind la acest moment în etape incipiente“, explicaseră oficialii BVB în propriul comunicat.

„Vorbim aici nu doar de viitorul unei companii ci şi de viaţa unor oameni, angajaţi ai acesteia. Cine îşi imaginează că se poate juca cu asta, sărind etapele unei analize serioase, dovedeşte că nu este un leader şi manager responsabil.

Directorul general în exerciţiu al BVB răspunde şi acuzaţiilor că a cheltuit prea mult pe serviciile unor firme de consultanţă şi ale consilierilor angajaţi.

„Am apelat la consilierii şi la firmele de consultanţa şi / sau avocatură externe, din două raţiuni. Prima, pentru că aveam nevoie de profesionişti de încredere. A doua, pentru că aceşti profesionişti au acoperit o lipsă de expertiză pe care am constatat-o în BVB, lucru asupra căruia am informat CA-ul“, a mai spus Cionga.

Victor Cionga nu uită să acuze anumite „orgolii personale, „tradiţii istorice“ şi interese pe termen scurt“, dincolo de care „problemele grupului BVB şi ale pietei de capital rămân, iar o restructurare la nivelul întregului grup, facută „ca la carte”, este absolut necesară“.

Administratorii Bursei au luat aseară decizia de a-l demite pe directorul general al BVB „ca urmare a faptului că, raportat la aşteptările Consiliului, procesul de restructurare al (sic, n.r.) Bursei de Valori Bucureşti nu a înregistrat un progres suficient de rapid, fiind la acest moment în etape incipiente“, se spune în comunicatul BVB.

În perioada de preaviz de de două luni, „Victor Cionga va continua să îşi exercite responsabilităţile de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), astfel încât să se asigure o tranziţie cât mai uşoară către preluarea atribuţiilor de către o altă persoană, care va fi selectată de consiliul de administraţie al BVB“, se spune într-un raport trimis de Bursă pieţei pe care o administrează.

Anterior, surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că Cionga ar putea fi revocat din funcţie pentru că propunerile sale de restructurare a grupului de companii BVB au nemulţumit mai multe persoane din grup şi nu sunt susţinute de întregul CA.

Cionga a preluat conducerea executivă a Bursei de Valori Bucureşti în luna septembrie a anului trecut, la două luni după ce a fost numit director general de către Consiliul de Administraţie.

Unul dintre obiectivele declarate ale lui Cionga au fost restructurarea internă atât a companiei Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la nivelul grupului BVB, în care se mai regăsesc Depozitarul Central, Casa de Compensare Bucureşti, Fondul de Compensare a Investitorilor şi Institutul de Guvernanţă Corporativă.

Astfel, în proiectul de buget de venituri şi cheltuieli pentru acest an al BVB sunt prevăzute costuri de 816.000 de lei pentru reorganizarea internă, inclusiv prin reducerea numărului de angajaţi „la un nivel optim, cu scopul eficientizării operaţiunilor derulate de companie”.

Reorganizarea ar presupune şi comasarea unor departamente din companiile din grupul BVB şi, implicit, scăderea numărului de angajaţi si a costurilor. Printre departamente vizate ar fi cele de juridic, administrativ şi contabilitate. Totodată, este vizată şi implementarea rapidă de către un specialist de resurse umane a unui plan de evaluare şi motivare a personalului BVB, în funcţie de performanţele obţinute.

Alte surse din piaţa de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX că posibila revocare a lui Cionga ar fi un prim pas pentru o viitoare schimbare inclusiv a Consiliului de Administraţie, având în vedere că o parte dintre acţionari vor încerca să propună alegerea de noi administratori în AGA de bilanţ convocată pentru finele lunii aprilie.

„Consiliul de Administraţie este dezbinat. Este posibil să zboare la AGEA (din 24 aprilie – n.r.), având în vedere că şi-a cam pierdut din susţinerea acţionarilor, dacă ne uităm la cvorumul care a fost la ultima AGA (în care trebuia votată schimbarea politicii de comisioane – n.r.)”, au mai spus sursele.

În urmă cu două săptămâni, adunarea generală extraordinară a acţionarilor nu s-a întrunit din lipsă de cvorum, pentru modificarea politicii tarifare a BVB, care prevedea scăderea comisioanelor variabile din valoarea tranzacţiilor şi introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei. Atunci au fost prezenţi acţionari care deţineau 40,15% din titluri, iar cvorumul minim este de 50% la a doua convocare.

Modificarea politicii de tarifare a determinat controverse atât între membrii Consiliului de Administraţie al Bursei, cât şi între firmele de brokeraj. Brokerii mici au susţinut că noua modalitate de tarifare le va creşte costurile şi, într-un final, vor fi nevoiţi să iasă din piaţă, în timp ce firmele mari de brokeraj au susţinut această propunere, având în vedere că pentru ele cheltuielile urmau să scadă.

Asociaţia Brokerilor, al cărei preşedinte este Dan Paul, actual vicepreşedinte al BVB, a anunţat că se va opune schimbării politicii de tarifare încă dinainte de AGA.

Deşi AGA pentru modificarea comisioanelor nu s-a întrunit în 13/14 martie, Consiliul de Administraţie al BVB a pus din nou propunerea pe ordinea de zi a unei noi adunări generale, convocată pentru 24/25 aprilie.

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a fost ales la începutul anului trecut, iar din cei nouă membri, şase fac parte din „grupul băncilor”, care l-a susţinut pe Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte CA.

„Grupul băncilor” mai este reprezentat în CA de Valerian Ionescu (BCR), Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Narcisa Oprea (avocat la Schoenherr şi Asociaţii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea) şi Robert Cosmin Pană (din partea firmei de brokeraj Swiss Capital şi fost angajat al BVB şi al Depozitarului Central).

Ceilalţi trei membri sunt fostul preşedinte CA Stere Farmache, Dan Paul şi Octavian Molnar (IFB Finwest).

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni.

Totodată, o prezenţă vizibilă sunt SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin tot câte 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 3,64%.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD are 8n portofolii, iar UDMr finanțele și Dezvoltarea. ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.