Cumpără acţiunea Stirom, spun analiştii. Patronii greci lasă profitul în companie pentru investiţii

Producătorul de ambalaje din sticlă Stirom Bucureşti (STIB) va păstra, pentru finanţarea investiţiilor, peste 95% din profitul net pe anul trecut, de 13,5 milioane de lei,  potrivit unui raport trimis la Bursă. Broker Cluj Napoca tocmai a emis recomandarea „Cumpără" acţiunile STIB, căci sunt subevaluate, conform raportului primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 29 mart. 2013, 11:37
Cumpără acţiunea Stirom, spun analiştii. Patronii greci lasă profitul în companie pentru investiţii

Acţiunile Stirom Bucureşti (STIB) sunt însă foarte puţine pe piaţă. Grupul grec Yioula Glassworks, cea mai mare companie de profil din Europa de Sud-Est, deţine peste 93% din acţiunile STIB,  prin  firma MGL Mediterranean Glass, înregistrată în Cipru.

Nu sunt previzibile curând nici planurile de deschidere spre piaţă promise de directorul general al Stirom, Spyridon Vamvakas.

Vamvakas a anunţat, cu ocazia transferului de pe piaţa Rasdaq pe piaţa principală a Bursei, din mai anul trecut, că Stirom Bucureşti (STIB) vrea să atragă finanţare prin majorare de capital la bursă de circa 10 milioane euro.

Scopul emisiunii de acţiuni era de a susţine investiţii în produse inovative, optimizarea consumului de energie şi pentru proiecte în protecţia mediului.

Între timp, firma a obţinut cea mai mare finanţare din fonduri europene anunţată de o companie de la  bursă: 51,5 milioane de lei.

Proiectul de investiţii finanţat din bani europeni vizează tocmai eficientizarea consumului energetic prin investiţii în procesul de fabricaţie a ambalajelor din sticlă şi are o valoare totală de 166,3 milioane de lei.

Stirom Bucureşti (STIB) este cel mai mare producător intern de articole de sticlărie, potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu.  Este furnizorul companiilor care utilizează ambalaje din sticlă, dar şi al reţelelor de magazine de tip „cash and carry”, sau ale supermarketurilor. Produce sticlărie de ambalaj pentru industria alimentară şi a băuturilor, precum şi articole de menaj.

„Potrivit analizei fundamentale, Stirom Bucureşti (STIB) este subevaluată faţă de companiile similare şi potenţialul de creştere al acţiunii este susţinut de programul de investiţii ambiţios”, scrie Andrei Rădulescu în raportul Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Preţul ţintă al acţiunilor STIB este de 6,79 de lei / titlu, cu peste 64% mai mare decât cel de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Ultima tranzacţie a fost făcută, însă marţi, iar în ultimele 52 de săptămâni nu s-au făcut decât 513, în valoare de 1,5 milioane de lei. Astfel, compania este evaluată la peste 67 de milioane de lei.

Stirom Bucureşti (STIB) are o cotă de 59% pe piaţa românească de ambalaje din sticlă şi de 33% pe cea de menaj, potrivit oficialilor compnaiei. Stirom se bate mai ales cu fabrici de sticlă din Bulgaria, Moldova şi Cehia, iar pe segmentul de menaj principalii concurenţi sunt cei din China, Turcia şi Belgia.

Yioula Glassworks este cea mai mare companie de profil din Europa de Sud-Est, potrivit directorului Stirom. Grupul mai are încă şase fabrici de sticlă în Grecia, Bulgaria şi Ucraina.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...