Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut uşor, după ce joi au atins maximul ultimilor doi ani

Bursa a scăzut cu 0,66%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare şi în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu 0,94%, însă au rămas în apropierea nivelurilor din primele zile de tranzacţionare la BVB, din ianuarie 2011.
Economica.net - vin, 29 mart. 2013, 15:43
Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut uşor, după ce joi au atins maximul ultimilor doi ani

Propunerile de dividende şi apropierea datelor pentru participarea la AGA au fost principalii catalizatori pentru interesul investitorilor la tranzacţionare în această lună. După ce companiile importante au publicat convocatoarele AGA, volumele de tranzacţionare au fost concentrate doar pe acţiunile companiilor care au atras interesul investitorilor.

Bursa a scăzut cu 1,72% în luna martie, reducând o parte din câştigul înregistrat anterior. Astfel, indicele general al pieţei, BET-C, a încheiat primul trimestru cu 9% peste nivelul de anul trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni a coborât cu 0,3% în această lună, în timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,5%. Astfel, raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele BET este pe plus cu 9,47%, iar BET-FI cu 7,49%.

În şedinţa de vineri, bursa de la Bucureşti a fluctuat uşor, pe rulaje foarte reduse, în condiţiile în care bursele vest-europene şi majoritatea pieţelor din regiune sunt închise cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic.

Astfel, la închiderea pieţei principale indicele general al Bursei, BET-C, a fost cu 0,66% sub nivelul de joi. În acelaşi timp, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de 14 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,74%, în timp ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,26%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK au scăzut cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,19%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua cu numai 0,14% sub nivelul de joi.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut în prima parte a zilei cu până la 0,55% şi au atins un maxim de 0,641 lei, nivel unde nu au mai fost din a doua zi de tranzacţionare la Bursă, în 26 ianuarie 2011. În a doua parte a zilei, preţul a trecut pe scădere uşoară, iar ultimul transfer a fost realizat la 0,6315 lei, cu 0,94% sub şedinţa precedentă.

Preţul este cu 2,78% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

„Evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea este influenţată de cererea destul de mare din partea investitorilor instituţionali străini, pentru că atunci când aceştia îşi cresc expunerea pe piaţa din România, Fondul Proprietatea este acţiunea preferată. Valorile la care se tranzacţionează în acest moment cred că sunt foarte echilibrate ţinând cont de tot contextul şi este greu de presupus că va mai urca foarte mult până la data de înregistrare pentru dividend. Vineri s-a observat cu ochiul liber ce înseamnă sa nu existe investitori străini activi în piaţă”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Transferurile de vineri cu titlurile Fondului Proprietatea au cumulat 1,8 milioane lei, aceste acţiuni fiind în continuare cele mai lichide din piaţa principală.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare de peste şase ori sub rulajul de joi, de 49,3 milioane lei (11,2 milioane euro).

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au stagnat la 21 lei. Cu aceste titluri au fost realizate 76 de transferuri, în valoare cumulată de 76.000 de lei.

BVB a anunţat vineri că directorul general, Victor Cionga, a fost revocat din funcţie, administratorii apreciind că restructurarea companiei nu a înregistrat un progres suficient de rapid. El va rămâne la conducerea executivă încă două luni, astfel încât „să se asigure o tranziţie cât mai uşoară către preluarea atribuţiilor de către o persoană care va fi selectată de Consiliul de Administraţie”.

Ulterior, Cionga a declarat că restructurarea unei companii precum Bursa de Valori nu se poate face „heirupist”, arătând că problemele grupului BVB şi ale pieţei de capital rămân, cu sau fără el.

„Evoluţia acţiunilor BVB nu cred că va fi foarte mult influenţată de demitera directorului general, deoarece nu cred că sunt proiecte importante ale Bursei care să fie legate de această funcţie. Piaţa locală reacţionează mai putin la astfel de veşti”, a afirmat brokerul.

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost transferate opt pachete de titluri de stat în valoare cumulată de 44,8 milioane lei (10,1 milioane euro).

„Cred că până la datele AGA şi la datele de înregistrare pentru dividende vom avea o perioadă de volatilitate, iar apoi vom vedea şi unele creşteri pe acţiunile care au înregistrat corecţii mai mari. Vom vedea o creştere a interesului pentru SIF-uri după ce vor fi aprobate dividendele în AGA. Evoluţia pieţei din luna aprilie va fi influenţată şi de oferta secundară de vânzare de acţiuni Transgaz. Atunci vom vedea mai clar unde ne aflăm pe harta investitorilor, în ce măsură pachetele de acţiuni scoase la vânzare de stat sunt absorbite de piaţă şi dacă va fi suprasubscriere”, a mai spus brokerul.Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 356.000 de lei, valoare de peste trei ori mai mare decât rulajul de joi, de 101.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...