„Până în prezent, numărul doctoranzilor sprijiniţi (n. red. prin POS DRU în perioada 2008-2012) este de 6.823, cu aproximativ 368 doctoranzi mai puţin decât numărul de doctoranzi prevăzut în cererile de finanţare aprobate”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii OI POS DRU din cadrul Ministerului Educaţiei.
Circa 300 de doctoranzi au renunţat pe parcurs
„Aproximativ 368 de doctoranzi s-au retras, au fost exmatriculaţi sau universităţile au avut dificultăţi în recrutarea şi sprijinirea în proiect a numărului de doctoranzi prevăzut în cererea de finanţare aprobată”, au mai spus pentru ECONOMICA.NET oficialii OI POS DRU.
Nu ştim câte persoane au obţinut titlul de doctor prin proiecte POS DRU
„Primele date referitoare la doctoranzii sprijiniţi (n. red. prin POS DRU) care au obţinut titlul de doctor au fost raportate de universităţi în perioada martie-aprilie 2012, centralizarea datelor este în curs, datele finale nefiind disponibile în acest moment. Deoarece cererile de rambursare finale sunt în curs de verificare nu vă putem comunica la această dată câte persoane au obţinut titlul de doctor”, ne-au explicat reprezentanţii OI POS DRU, singurul for în măsură să ne furnizeze această informaţie.
Performanţa POS DRU la nivel doctoral: peste 6.800 de doctoranzi finanţaţi prin POS DRU în cadrul a 87 de contracte de finanţare
Cele peste 6.800 de persoane care şi-au finanţat doctoratul prin POS DRU, în intervalul 2008-2012, au obţinut bursa doctorală în cadrul celor 87 de contracte de finanţare semnate sub cupola a patru cereri de propuneri de proiecte.
„În cadrul celor patru cereri de propuneri de proiecte în vederea finanţării de burse doctorale (respectiv CPP 6, CPP 59, CPP 88, CPP 107) au fost semnate 88 de contracte de finanţare”, ne-au explicat oficialii OI POS DRU.
Din cele 88 de contracte, a fost reziliat un singur contract de finanţare, la cererea beneficiarului. Se întâmpla în 2012, au adăugat oficialii OI POS DRU.
Câţi bani au primit doctoranzii prin POS DRU
Pe de o parte, bursa lunară pe care doctoranzii au încasat-o în ţară este cuprinsă între 1.850 de lei (pentru cererile de propuneri de proiecte 6, 59, 88) şi 2.200 de lei (pentru CPP 107), ne-au mai spus reprezentaţii OI POS DRU.
Pe de altă parte, bursa lunară primită de doctoranzi pe perioada stagiului obligatoriu în străinătate este cuprinsă între 3.700 de lei (pentru CPP 6, 59, 88) şi 4.200 de lei (pentru CPP 107).
Doctoranzii au fost finanţaţi prin POS DRU pe toată durata studiilor de doctorat
„Durata sprijinului financiar acordat în cadrul proiectului este de 36 de luni pentru un doctorand, pe durata normală a studiilor universitare de doctorat”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii OI POS DRU.
Doctoratele finanţate prin POS DRU:
-Peste 6.800 de doctoranzi finanţaţi prin POS DRU;
-Bursa lunară acordată doctoranzilor în ţară este cuprinsă în intervalul 1.850 de lei şi 2.200 de lei;
-Bursa lunară pe care doctoranzii o primesc în străinătate se situează între 3.700 de lei şi 4.200 de lei.
Studiu de caz: câţi bani a atras Universitatea din Bucureşti pentru doctoratele finanţate prin POS DRU şi cum a performat până acum
680 de persoane au obţinut titlul de doctor la Universitatea din Bucureşti, printr-un proiect POS DRU, în perioada 2008-2012.
„Numărul total de doctoranzi ai Universității din București care au obținut până în prezent titlul de doctor în cadrul proiectelor POSDRU este de 680”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Universităţii din Bucureşti.
Cuantumul bursei doctorale a fost de 1.850 lei pentru doctoranzii din proiectele POS DRU inițiate în 2008 și 2009 și de 2.200 lei pentru proiectul inițiat în 2010.
10 doctoranzi nu au respectat exigenţele şi termenele impuse de CE, drept care vor restitui banii încasaţi prin POS DRU.
„10 doctoranzi ai Universității din București trebuie să restituie o sumă cumulată de aproximativ 650.000 lei pentru că au fost exmatriculați sau nu au finalizat teza în termenul stabilit„, ne-au mai spus oficialii Universităţii din Bucureşti.
Universitatea din Bucureşti a cheltuit peste 20 de milioane de lei cu doctoranzii finanţaţi prin POS DRU.
„Până în prezent, suma totală cheltuită de Universitatea din București pentru bursele doctorale și pentru deplasările doctoranzilor la conferințe este de 20.569.504 de lei, în cadrul a nouă proiecte doctorale POS DRU, fiecare cu durata de 3 ani”, ne-au mai explicat oficialii Universităţii din Bucureşti.
Iată, succint, condiţiile pe care trebuie să le întruniţi ca să obţineţi finanţare prin POS DRU pentru doctorat la Universitatea din Bucureşti
Candidaţii trebuie să fie înscrişi în primul an la doctorat, apelurile pentru depunerea proiectelor pe burse doctorale trebuie să fie deschise, Universitatea din București trebuie să aibă un proiect de burse doctorale POS DRU depus și aprobat, iar contractul de finanțare trebuie să fie semnat înainte de luna octombrie a anului în care încep studiile de doctorat, au punctat oficialii Universităţii din Bucureşti pentru ECONOMICA.NET.
Selecția doctoranzilor se face în funcție de media de admitere la doctorat și de domeniile de doctorat pentru care s-au scris proiectele respective, ne-au mai spus reprezentanţii Universităţii din Bucureşti.
Ca să obţină titlul de doctor, doctoranzii selectați (pentru o finanţare prin POS DRU) trebuie să se asigure că la finalul proiectului au teza finalizată și susținută public, au conchis oficialii Universităţii din Bucureşti.
Notă: Dintre cele patru universităţi publice relevante din ţară, Universitatea din Bucureşti este singura universitate care a răspuns (prompt) solicitării ECONOMICA.NET pe marginea subiectului doctoratelor finanţate prin POS DRU.