Economia României a crescut în 2012 cu 0,7%, mult peste estimarea anterioară

INS a anunţat, miercuri, o creştere estimată a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% în termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, după apariţia unor informaţii noi şi schimbarea modului de calcul a unor indici, dar PIB nominal este acelaşi, de 587,4 miliarde lei.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 07:08
Economia României a crescut în 2012 cu 0,7%, mult peste estimarea anterioară

Astfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) arată, într-un comunicat, că revizuirea PIB estimat a avut la bază informaţiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicării datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificării datelor privind sectorul „Administraţii publice”, alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum şi de preţ recalculate ca urmare a schimbării, începând cu ianuarie 2013, a anului de bază utilizat la calculul acestor indici (din 2005 în 2010).

„Schimbarea anului de bază a determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor de date publicate anterior şi a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinţă precum şi recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, începând cu ianuarie 2010 şi până în prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012”, se precizează în comunicatul INS.

Comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB în anul 2012 faţă de cel precedent s-a majorat în special pe seama îmbunătăţirii semnificative a contribuţiei la creşterea PIB a industriei, de la -0,6% în varianta provizorie la -0,3%, după modificarea volumului de activitate cu 1,1 puncte procentuale (de la 97,9% la 99%), şi a comerţului cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, de la 0% la 0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu 1,2 puncte (de la 100,3% la 101,5%).

Valoarea adăugată brută totală, care în prima variantă a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB de 0,2%, în varianta anunţată miercuri a contribuit cu 0,4% la creşterea PIB, în timp ce impozitele nete pe produs şi-au redus contribuţia cu 0,2 puncte procentuale.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, de la 0,4% la 0,6%, ca urmare a modificării volumului său cu 0,4 puncte procentuale (de la 100,6% la 101,0%), şi formarea brută de capital fix, de la 1,0% la 1,3%, ca urmare a modificării volumului său cu 0,9 puncte procentuale (de la 104,0% la 104,9%)”, arată Statistica.

Exportul net de bunuri şi servicii şi-a majorat contribuţia negativă la creşterea PIB cu 0,1 puncte procentuale.

Date anunţate miercuri de INS arată că Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul patru din 2012 a fost de 147,507 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,4% faţă de trimestrul III 2012 şi cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2011.

Ca serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru ultimele patru luni ale anului trecut a fost de 172,107 miliarde lei preţuri curente, în urcare, în termeni reali, cu 1,1% faţă de trimestrul IV 2011.

Pe trimestre, noile prognoze sunt de 112,819 miliarde lei ianuarie-martie 2012, de 137,798 miliarde lei în trimestrul al doilea, de 164,774 miliarde lei pentru trimestrul al treilea, respectiv 172,107 miliarde lei pentru ultimul trimestru, rezultând un PIB de 587,499 miliarde lei, uşor mai mare comparativ cu cel estimat anterior, de 587,466 miliarde lei.

La începutul lunii martie INS a comunicat că Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut, potrivit datelor provizorii, la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, în condiţiile în care valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracţie de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%.

Datele indicau o marginală revizuire în sus a creşterii economice, Institutul Naţional de Statistică anunţând anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.

Pentru primul trimestru al anului în curs, primele estimări vor fi publicate la 15 mai.

Potrivit INS, România a avut o creştere economică de 2,2% în anul 2011 şi o contracţie de 1,1% în 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este......
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...