Dumitru, prezent la o conferinţă pe teme fiscale, a precizat că datele financiare sunt neauditate şi că profitul net a fost în creştere, fără să precizeze însă valoarea acestuia.
Cu 162 de magazine în prezent în 87 de localităţi, compania deţinută de fondul de investiţii Enterprise Investors va mai deschide în acest an 45 de unităţi, iar pe termen mediu, de 3-5 ani, intenţionează să ajungă la o reţea de 300 de magazine şi să-şi dubleze cifra de afaceri.
Investiţia într-un magazin variază între circa 200.000 şi 300.000 de euro, în funcţie de mărimea acestuia.
„Gândim mai multe formate de magazine şi, bineînţeles, pe format mai mic ne îndreptăm şi înspre zona rurală sau tangenţial rurală sau orăşele mai mici. În aglomerările urbane este concurenţă foarte mare”, a spus Dragomir.
El a arătat că pe noul format de magazine mici, CITY, retailerul intenţionează să deschidă circa 20 de magazine, nefiind un target pe care şi-l impune, ci în funcţie de posibilităţi şi de locaţiile pe care le identifică, atfel va alege tot formatul standard.
Dragomir a adăugat că Profi caută în continuare oportunităţi de achiziţii, aşa cum s-a întâmplat recent cu magazinele preluate de la firma Alimrom, fosta reţea Alimentara din Cluj.
Directorul financiar al Profi a precizat că retailerii se confruntă cu probleme fiscale, care le sporesc cheltuielile.
Una dintre acestea este limita deductibilă admisă la produsele perisabile, expirate sau deteriorate, care reprezintă în medie 10-15% din totalul cheltuielilor, diferenţa fiind impozitată cu 16%. Aceste produse deţin o cotă de 1,5-2,5% din cifra de afaceri la nivelul retailului alimentar.
Dragomir propune creşterea acestor limite de deductibilitate pentru produsele perisabile pentru că dacă legiuitorul nu intervine, retailerii înregistrează o mărire a impozitelor pe care le plătesc.
Totodată, directorul financiar spune că autorităţile ar trebui să renunţe la ajustarea TVA dedusă la achiziţie pentru bunurile lipsă din gestiune, întrucât firma nu mai are nicio posibilitate de a elimina costul cu TVA aferentă acestor bunuri.
În ceea ce priveşte TVA la încasare, Dragomir afirmă că deducerea cu întârziere a TVA generează pentru Profi costuri suplimentare de finanţare de minim 50.000-60.000 de euro pe an, însă nu va renunţa la contractele cu niciun furnizor deocamdată.