În prima lună a acestui an nu mai puțin de 43,8% din totalul înmatriculărilor de mașini noi au fost aferente segmentului SUV. Prin comparație, al doilea segment ca amploare nu atinge 20%.
Startul dezastruos al anului 2021 în privința înmatriculărilor de autoturisme ascunde un segment care pare să acapareze tot mai mult din piață. Din totalul de 839.600 de mașini înmatriculate în luna ianuiarie în Uniunea Europeană, nu mai puțin de 368.100, adică 43,8%, au fost modele SUV. Mai important chiar, dacă piața totală a scăzut cu 26%, segmentul SUV a înregistrat un declin de doar 18%, detaliu care arată o majorare a cotei de piață a acestei clase.
Cu o scădere a înmatriculărilor mai mică decât media pieței, segmentul mașinilor Sport Utility a atins, în ianuarie 2021, cea mai mare cotă de piață deținută vreodată. În același timp, zone cândva preferate de clienți, precum cea a compactelor (ex: VW Golf, Opel Astra, Renault Megane) sau cea a mașinilor de clasă B (ex: Dacia Sandero, Renault Clio, Volkswagen Polo), au coborât la doar 15,5%, respectiv, 19% din piață.
„Cererea de SUV-uri nu prezintă semne de stagnare, iar Europa arată un model similar de creștere a popularității acestui segment cu cele observate în SUA și China. Având în vedere prețurile mai mari și nivelurile mai mari ale emisiilor, rezultatele sunt interesante”, consideră Felipe Munoz, analistal JATO Dynamics.
Conștienți de apetitul tot mai mare al clienților pentru mașini tip SUV, producătorii auto lansează an de an noi modele cu dimensiuni și dotări diferite. Ca efect, clasamentul celor mai cumpărate astfel de vehicule se schimbă de la un trimestru la altul.
În ianuarie 2021, cel mai înmatriculat SUV din Europa a fost Peugeot 2008 (14.916 unități), urmat de Volkswagen T-Roc (13.896 unități) și Renault Captur (12.231 unități).
– Skoda a produs două milioane de SUV-uri. 1.100 sunt 100% electrice
– Avansul vânzărilor de SUV-uri i-a salvat pe benzinari în 2020, amenințați de expansiunea mașinilor electrice