România poate deveni o economie mai competitivă cu ajutorul industriei de IT, susţinută şi de un învăţământ de profil puternic, aşa încât să reziste mai bine la alte eventuale crize şi să devină mai puternică, consideră, într-un interviu pentru Economica.net, Paul Maravei, director general al Cisco România, filiala locală a gigantului american, una dintre cele mai mari companii din lume din domeniul IT și rețelisticii.
Paul Maravei are peste 20 de ani de experiență în vânzări și management în cadrul Cisco, şi ocupă funcţia de director general din august 2020. A absolvit Facultatea de Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București și s-a alăturat echipei Cisco România în 2000, ca Pre-sales Engineer.
„Cred că noi, românii, avem o șansă imensă aici. Industria de IT și educația în acest sector pot ajuta țara noastră să devină mai puternică, mai competitivă şi mai adaptabilă la crize. Prin educație și inovație putem prospera. Educația a creat un sector de succes în economie, sigur, au fost și facilități fiscale, dar factorul decisiv a fost educația, crearea de expertiză prin educație” a spus Paul Maravei.
Potrivit acestuia, în prezent, este important ca România să continue să creeze specialiști în industria de IT, deoarece adopția accelerată a digitalizării este strâns legată de educarea populației.
De altfel, compania a înfiinţat programul Cisco Networking Academy care a creat în România peste 132.000 de specialiști în IT.
„Acești oameni au tras după ei o masivă adoptare de tehnologii IT și au ajutat societatea și în mod particular economia României să folosească aceste tehnologii IT pentru a progresa și a crea bunăstare. Eu personal simt că noi, Cisco, am făcut ceva de o importanță crucială aici (…) Am decis să ajutăm instituțiile statului să creeze aceste academii de IT, totul gratuit.
Pe plan global, Cisco Networking Academy ajută milioane de studenți în fiecare an să-și dezvolte competențe IT. 2,3 milioane de persoane au participat în anul fiscal 2020 la cursurile Cisco Networking Academy în 180 de țări, numărul participanților de la înființarea programului și până în prezent ajungând la 12,6 milioane de studenți la nivel global.
Cisco Networking Academy pregătește cursanții pentru cele mai solicitate joburi în domenii precum rețelistică, automatizare și programabilitate, securitate cibernetică, IoT și chiar antreprenoriat. Mai avem și un curs de tip ABC în IT, curs care te ia de la zero: ce este un calculator, care sunt componentele etc. Cursurile se adresează tuturor celor care doresc să urmeze o carieră în IT, dar și celor care vor să aprofundeze doar noțiuni IT de uz general.
Dar educarea populaţiei presupune şi învăţarea oamenilor care nu au studii tehnice cum să folosească tehnologia şi internetul mai mult decât pentru social media.
„Degeaba am acces la internet dacă nu știu să folosesc un calculator decât la jocuri și la rețele sociale. Gândiți-vă, de asemenea, la pericolele cibernetice la care ne supunem dacă folosim internetul fără a avea cunoștințe elementare pentru a ne proteja de amenințări cibernetice. Tehnologia este esențială pentru a ne adapta la lumea de azi, la noua realitate, iar aici cuvintele cheie sunt educația digitală și flexibilitatea”.
Criza însă a accelerat adopția de tehnologie, mai ales pentru videoconferințe, pentru lucrul de acasă. „Nu cred că cineva de pe glob a fost perfect pregătit. Mult mai important este cât de pregătiți suntem acum, în plină pandemie. Am observat creșterea eficienței și capacității rețelei, un grad de adopție mai mare a lucrului de la distanță și o înțelegere mai mare a ceea ce înseamnă munca de acasă, dar și creșterea securității – iar aceste îmbunătățiri vor continua să ofere beneficii organizațiilor pentru mult timp de acum înainte”.
Cât de repede îşi pot găsi un job în IT tinerii absolvenţi
Absolvenţii unei facultăţi cu profil tehnologic îşi pot găsi un job după terminarea studiilor cu foarte mare uşurinţă întrucât cererea de specialişti IT la noi în ţară este mai mare decât oferta.
„O să vă răspund în mod cât se poate de direct: cererea de specialiști IT este atât de mare, încât trebuie doar să vrei. Ai absolvit facultatea, ai cunoștințe de bază despre IT și te duci la un interviu, ți se cere ceva ce nu stăpânești. Ce faci? Te apuci de învățat și, peste o lună- două, te prezinți din nou. În IT trebuie doar să vrei să înveți, cursurile sunt disponibile și le faci în ritmul tău, iar conținutul este disponibil în format multimedia”, explică reprezentantul Cisco România.
Ce măsuri ar trebui să ia România ca țară pentru a-și întări industria de IT
În opinia lui Paul Maravei, tehnologia contribuie la dezvoltarea economică, dar conectivitatea digitală determină accesul la oportunități economice și sociale. Astfel că, pentru a crea un ansamblu de procese autosusținute, care perpetuează incluziunea socială și politică, guvernele și mediul de business trebuie să susțină și să investească în trei obiective cheie strâns legate de ideea de conectivitate și acces: acces la informații și la resursele comunității; acces pentru participarea în economie, prin locuri de muncă și educație continuă; acces egal la serviciile publice și sociale.
Investițiile doar în infrastructura de conectivitate nu sunt suficiente, deoarece accesul la beneficiile aduse de conectivitate va depinde de educație și competențe. Acest lucru este foarte important în ziua de azi, ținând cont de economia bazată pe cunoaștere. Investițiile în educație sunt un alt pilon esențial.
„Competențele digitale vor continua să crească în importanță și vor determina accesul la un loc de muncă și la serviciile sociale. Capacitatea unui guvern de a-și sprijini populația va fi definită de priceperea acestuia în a-i oferi educația digitală potrivită. Dezvoltarea competențelor este, prin urmare, un alt pilon esențial pentru a permite ciclul de conectivitate, oportunitate economică și incluziune. Potrivit Băncii Mondiale, neglijarea investițiilor în capitalul uman va duce la pierderi substanțiale de productivitate pentru următoarea generație de lucrători”, continuă Maravei.
El a adăugat că una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm astăzi e legată de conturarea viitorului siguranței publice. Progresele din domeniul tehnologiilor pentru siguranță publică se intensifică, mai ales în contextul implementărilor 5G, astfel că devine tot mai important pentru personalul de intervenție de urgență și oficialii guvernamentali să țină pasul cu schimbarea.
„Este esențial ca reprezentanții din domeniul siguranței publice să fie echipați cu cele mai noi tehnologii și cu competențele necesare pentru a le folosi, atât pentru o mai bună conștientizare, previzionare, cât și pentru un răspuns mai eficient și o redresare rapidă”.
Securitatea cibernetică: Cât de pregătite sunt instituțiile publice, dar și companiile românești să facă față unor atacuri?
Securitatea este fundamentală, mai ales că în prezent atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai sofisticate, astfel că organizațiile trebuie să facă investiții în securitate pentru a rămâne cu un pas în fața atacatorilor. Iar potrivit Cisco Annual Internet Report, la nivel global, atacurile distribuite de tip denial-of-service (DDoS) sunt de așteptat să se dubleze de la 7,9 milioane în 2018 la 15,4 milioane până în 2023 – creând perturbări semnificative pentru companii.
În acest context, Cisco recomandă organizațiilor o abordare care să includă acțiuni de prevenire, detectare și răspuns, precum securitate pentru e-mailuri, gestionarea de patch-uri, privilegii minime, monitorizarea sistemelor și a rețelei, segmentarea rețelei, backup și recuperare, politici și proceduri, programe de instruire și conștientizare a nevoii de securitate și definirea regulilor ce trebuie respectate.
La noi în ţară, un rol deosebit îl au instituțiile abilitate să intervină, spune Paul Maravei.
„Consider că trebuie investit mai mult în aceste instituții, ele au clar nevoie de mai mulți specialiști, experți care să apere atât mediul guvernamental, cât și cel privat de atacuri. Cred că instituții precum CERT-RO, Centrul Național Cyberint trebuie întărite pentru a preveni eventuale atacuri cu efecte greu de calculat”.
Una dintre noutăţile aduse de situaţia actuală este „Securitatea socială” în mediul home-office care se referă la aspecte noi, neuzuale până acum, cum ar fi faptul că de pe același laptop pot lucra și părinții și copiii. Astfel că pentru o mai bună protecţie, e importantă segmentarea, de exemplu prin crearea conturilor diferite pentru părinți și copii pe același laptop.
„Nu recomandăm utilizarea de către copii a email-ului părinților, pot apărea breșe de securitate, chiar și neintenționate”.
Totodată, trecerea la munca la distanță în 2020 a însemnat două lucruri: asigurarea securității angajaților care lucrează de acasă și asigurarea accesului la resursele și activele companiei. Din acest motiv, spune directorul Cisco România, mulți s-au orientat către Remote Desktop, tehnologia care permite utilizatorilor să se conecteze la un computer aflat la distanță.
Iată cum calculatorul de la birou este acum accesat de la biroul de acasă, dar RDP (protocoale remote desktop) prezintă adesea riscuri de securitate. Acestea includ date de identificare furate, atacuri man-in-the-middle (de exemplu, atunci când hackerii modifică, în tranzit, textul scris de utilizatori) și executarea codului de la distanță (o vulnerabilitate în care un atacator își poate rula propriul cod pe o mașină sau pe un server la alegerea lor).
„Orice soluție remote desktop, dacă este compromisă, permite unui atacator să pătrundă în organizație. Organizațiile care utilizează RDP trebuie să pună în aplicare măsuri suplimentare de securitate pentru a proteja datele și angajații”, explică Maravei.
În ceea ce privește atacurile de tip ransomware, oficialul spune că a observat noi tactici, tehnici și proceduri (TTP) în rețelele corporative în 2020. Pe măsură ce malware-ul a câștigat tracțiune și popularitate, mulți actori și-au perfecționat abordările și au adoptat noi strategii, cum ar fi adăugarea de cronometre pentru fiecare atac, amenințând cu ștergerea permanentă a datelor.
Serviciile medicale au devenit, de asemenea, un element critic în 2020 odată cu pandemia de coronavirus, unii atacatori folosind acest lucru în avantajul lor.
„A crescut masiv numărul amenințărilor în pandemie, fie din cauza migrării rapide la munca de la distanță, fie din cauza atragerii utilizatorilor în acțiuni phishing, campanii de dezinformare și chiar înșelătorii legate de COVID”.
Directorul general Cisco România se declară optimist atât în ceea ce privește evoluția tehnologică, cât și în ceea ce privește capacitatea noastră ca națiune de a adopta tehnologie de ultimă oră și de a o folosi în avantajul nostru.
„Educația IT joacă un rol cheie în viitorul nostru și cred că suntem deja pe calea cea bună!”, a conchis acesta.