Cursul a coborât spre 4,42 lei/euro spre finalul sesiunii

Cotaţiile monedei naţionale au coborât spre 4,42 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de joi, după ce la deschidere rata de schimb a depăşit 4,43 lei/euro, într-o piaţă cu volume de transfer reduse, potrivit dealerilor.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 14:20
Cursul a coborât spre 4,42 lei/euro spre finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, operaţiunile se perfectau la 4,4215 – 4,4230 lei/euro, uşor sub cotaţiile de la aceeaşi oră de miercuri, de 4,4225 – 4,4250 lei/euro.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4275 – 4,4290 lei/euro, iar pentru scurt timp cursul a urcat la 4,4300 – 4,4320 lei/euro, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

Rata de schimb s-a întors sub 4,4300 lei/euro, iar la finalul zilei s-a apropiat de 4,42 lei/euro, într-o piaţă în care jucătorii au continuat să transfere volume mici, potrivit dealerilor.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4281 lei/euro, aproape de maximul anului. O rată de schimb superioară, 4,4286 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 22 martie, când a fost atins cel mai înalt nivel de la începutul anului. Cursul de joi este cu 0,53 bani peste nivelul de miercuri, de 4,4228 lei/euro.

Totodată, paritatea pentru dolarul american a urcat cu 1,26 bani, la 3,4597 lei/dolar, reprezentând maximul din 12 decembrie, când rata s-a plasat la 3,4790 lei/dolar.

Cursul pentru francul elveţian a urcat la 3,6405 lei/franc, cel mai ridicat nivel din 9 ianuarie.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate joi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au continuat să scadă şi au ajuns la 2-2,5% pe an, după ce miercuri au fost la 4,21% -4,71% pe an. Totodată, randamentele la o săptămână se plasau la 3,03 – 3,53%.

„Estimarea poziţiei de lichiditate a sistemului bancar din România este întotdeauna dificilă, iar datele limitate puse la dispoziţie de BNR şi limita de sumă la operaţiunile repo au îngreunat şi mai mult acest demers”, arată un raport ING Bank emis joi.

Analiştii ING Bank consideră că scăderea ratelor este legată de nepotrivirea dintre maturităţile titlurilor de stat care vor fi emise şi cea a titlurilor care ajung la scadenţă în această lună. Astfel, o mare parte a sumelor scadente în aprilie este posibil să nu-şi schimbe profilul de maturitate a investiţiei şi să rămână în piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) să ne hrănească familiile
Călin Georgescu: Nu vom mai lăsa hipermarketul, micromarketul şi alţi răspânditori de otrăvuri (junk-food şi fast-food) ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Georgescu spune în cartea sa "Cumpăna României"......
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la ...
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" ...
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...