„Proiectul are rolul să simplifice procedura de analiză a cererilor investitorilor străini şi să elimine barierele administrative care împiedică investiţiile străine în economia Rusiei”, a declarat premierul Dmitri Medvedev.
Astfel, proiectul elimină cerinţa ca investitorii să obţină o aprobare preliminară pentru tranzacţii care implică resurse ale subsolului, dacă statul deţine direct sau indirect participaţii de 50% la companiile vizate şi dacă „acest echilibru nu va fi modificat de aceste tranzacţii”, a arătat premierul.
Investitorii nu vor avea nevoie de o astfel de aprobare şi dacă deţin deja 75% dintr-o companie rusă de interes strategic.
De asemenea, nu va mai fi nevoie de acordul statului la achiziţia de pachete de acţiuni la companii, dacă tranzacţia nu va modifica nivelul de control asupra acesteia, adică nu sunt depăşite pragurile de 25%, 50% sau 75%.
O altă decizie este ca tranzacţiile efectuate în cadrul reorganizării companiilor holding să nu mai fie verificate de comisia guvernamentală pentru investiţii străine.
Economia Rusiei a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o creştere de numai 2,1%, cea mai lentă după aceeaşi perioadă din 2009, din cauza crizei datoriilor din Europa care a determinat companiile să reducă investiţiile, în timp ce guvernul a restrâns cheltuielile.
Cererea de pe piaţa rusă este în scădere, în timp ce recesiunea din Uniunea Europeană, care asigură circa jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, sufocă investiţiile companiilor şi cererea pentru mărfuri.