„Este imposibil de prezis rezultatele, dar vom rămâne foarte implicaţi faţă de Iran”, a declarat acest oficial american de rang înalt care nu a dorit să îşi facă publică identitatea.
„Sperăm că Iranul va veni pregătit (pentru această întâlnire) şi că va oferi un răspuns concret şi substanţial” propunerilor marilor puteri, în vederea avansării în negocieri, a adăugat el.
În cursul precedentei reuniuni, la sfârşitul lui februarie, la Almaty, cel mai important oraş din Kazakhstan, membrii grupului 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China plus Germania), au prezentat Teheranului o nouă ofertă, după opt luni de suspendare a negocierilor.
Această ofertă preconizează „suspendarea”, mai degrabă decât „stoparea” activităţilor de îmbogăţire a uraniului la un nivel de până la 20% în Iran, propunând, în schimb, atenuarea anumitor sancţiuni, impuse asupra comperţului cu aur şi sectorului petrochimic, care sugrumă economia iraniană.
Teheranul s-a arătat, în februarie, mai degrabă favorabil unei suspendări a îmbogăţirii uraniului la un nivel de până la 20%, dar a respins ferm celelalte cereri ale occidentalilor, ca închiderea complexului de îmbogăţire de la Fordo, considerat singurul complex din Iran care este la adăpost de o eventuală lovitură militară, şi trimiterea stocului de uraniu îmbogăţit la un nivel de până la 20% pe care îl deţine în străinătate.
Puterile occidentale şi Israelul suspectează Iranul că doreşte să fabrice arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
Oficialul american citat a subliniat că marile puteri au prezentat o propunere „echilibrată şi foarte echitabilă”, refuzând să facă declaraţii despre posibilul răspuns al Iranului.
„Îndrăznesc să sper că nu este vorba despre ultima şansă”, a spus el.